Ce trebuie să știm despre evaluarea psihosomatică?
Articol editat de , 27 februarie 2018, 08:22
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, vor fi supuşi evaluării psihosomatice pentru a se estima dacă vor face faţă clasei pregătitoare. De asemenea, numai cu dovada evaluării psihosomatice, vor fi acceptaţi în clasa I copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018, inclusiv.
Aceste evaluări se fac în fiecare grădiniţă, și se desfășoară în perioada 26 februarie – 23 martie:
„Sunt și cazuri în care părinții vor evaluare și să trimită copilul la școală chiar dacă împlinesc vârsta de 6 ani după data de 31 decembrie 2018, ceea ce pot să vă spun că nu este benefic pentru copil. Dacă avem un copil de 5 ani jumătate în clasa 0, acestuia nu îi va fi deloc ușor, mai ales dacă se confruntă și cu o dificultate de pronunție. Ideal ar fi să rămână în grădiniță până ajunge în jurul vârstei de 5 ani și 9 luni, 6 ani și după aceea cu toate resursele adunate și cunoștințele accumulate va face față școlii mult mai bine. Nu are rost să îi grăbim pentru că va fi în detrimental lor”.(Raluca Hotico – membru comisie de evaluare psihosomatică Maramureș)
Pe toată durata evaluării preşcolarul trebuie să fie însoţit de un părinte.
„Sunt membru în comisia de evaluare psihosomatică și părinții trebuie să știe că această evaluare se desfășoară sub formă de joc, copilul nu trebuie stresat. Copilului nu trebuie să i se spună că merge la evaluare, el trebuie să știe că merge să se joace cu doamnele. În general un membru din comisie este logoped sau consilier școlar în grădinița respectivă, copii îl cunosc. Tensiunea este pusă din păcate de părinți și atunci copii trebuie să fie pregătiți, nu trebuie grăbiți, să fie aduși la timp, pentru că dacă cel mic va fi tensionat și stresat va refuza să vorbească și să coopereze cu toate că el are cunoștințele necesare.”(Raluca Hotico – membru comisie de evaluare psihosomatică Maramureș)
Discuţiile dintre copil şi evaluator se realizează pe bază de joc, nu durează mai mult jumătate de oră, iar rezultatul va fi comunicat pe loc.
Ioana Popovici/Radio Sighet
Radio Sighet poate fi ascultat online AICI!