De ce ne dor atât de tare rănile provocate de hârtie
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 februarie 2018, 12:00
Oamenii de ştiinţă au descoperit motivul pentru care tăierea unui deget cu o bucată de hârtie este însoţită de o durere severă, deşi rana este neglijabilă.
Motivul constă în nociceptori – neuronii primari, care sunt activaţi numai în caz de durere. Concentrarea acestora în vârful degetelor de la mâini depăşeşte valoarea lor medie în corpul uman. Senzaţiile sunt complet diferite, dacă ne atingem cu o coală de hârtie la degetele de la mâini, la cele de la picioare, pe spate sau pe faţă.
Este un mecanism de apărare. Cu vârful degetelor explorăm lumea şi efectuăm sarcini delicate, explică dermatologul Hayley Goldbach de la Universitatea din California, Los Angeles. Un alt motiv este legat de foaia de hârtie în sine. Deoarece capetele sale nu sunt absolut netede, ele pot provoca vătămări. Mai mult decât atât, tăieturile provocate de o foaie de hârtie nu sunt suficient de adânci, pentru a activa mecanismele naturale de apărare ale organismului, cum ar fi coagularea sângelui şi formarea de cicatrici pentru vindecarea rănii. Ca rezultat, terminaţiile nervoase deteriorate ale degetelor rămân deschise.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.