”No gata? No hai!”, mărțișoarele vedetă ale acestei primăveri
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 februarie 2018, 11:08
Mii de mărțișoare, care de care mai deosebite, pot fi cumpărate din centrul istoric al municipiului Bistrița, unde Târgul de Mărțișor și-a deschis porțile.
Atracția Târgului de anul acesta sunt mărțișoarele cu mesaj, fie confecționate pe pânză de sac, fie tip puzzle și ascunse în sticluțe. Meșterul Larisa Bancea le realizează din pânză, hârtie și cusute manual:
Am vrut să fiu un pic mai altfel, un pic mai atipică. Am făcut ceva pentru sufletul meu. Am făcut mărţişoarele cu mesaje haioase, drăgălaşe. (Larisa Bancea)
Un alt meșter popular a creat pentru doamne și domnișoare mărțișoare și broșe brodate manual, pe catifea:
Am venit cu mărţişoare brodate manual: broşe, pandantive care pot fi transformate şi ele la rândul lor în mărţişoare, mărţişoare făcute din fetru, cusute din goblen. Toate lucrate manual.
Originală din comuna Salva, patria costumului popular, Maria Mititean a adus la târg mărțișoare care să amintească de tradițiile zonei și care imită zadia populară:
Am venit şi cu mărţişoare pictate, ne-am gândit să păstrăm tradiţia, ca să zic aşa. Am făcut nişte mărţişoare unicat, care să reprezinte zadia sau pânzătura românească. Am folosit dantelă, am folosit materiale ca iuta; am folosit croşeta pentru floarea care reprezintă primăvara. (Maria Mititean)
Meșterii care au ajuns la Bistrița s-au întrecut în originalitate în ceea ce privește mărțișoarele confecționate manual, nelipsite de pe tarabe fiind mărțișoarele din lut pictat sau cele din lemn:
Cu mărţişoare din lut cu diferite forme: de buburuză, de bufniţă, sau diferite forme pe care eu le-am pictat cu mare drag; vesele, pentru o primăvară care acum încă nu a sosit.
Târgul de Mărțișor, amenajat în centrul Bistriței în jurul Bisericii Evanghelice, va fi deschis până pe 8 martie, la ediția din acest an fiind prezenți 30 de meșteri populari.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.