„Mărţişor – tradiţie şi simbol”, expoziție caritabilă
Articol editat de , 28 februarie 2018, 07:47
Muzeul Etnografic din Sighetu Marmaţiei a vernisat ieri, 27 februarie o expoziţie dedicată primăverii şi zilei de 1 Martie, ziua mărţişorului. Expoziţia intitulată „Mărţişor – tradiţie şi simbol” face parte dintr-un proiect mai amplu, ajuns anul acesta la ediţia a VII-a.
„Ca în fiecare an, în pragul primăverii dedicăm acestui anotimp o expoziție mărțișorului, face parte dintr-un proiect mai amplu „Eu sunt pui de moroșan”. Prin această acțiune urmărim să ajutăm doi copilași cu nevoi speciale. Mărțișoarele sunt confecționate de elevii și preșcolarii din Sighet, iar anul acesta s-au alăturat campaniei și școli și grădinițe din localitățile Vadu Izei și Oncești. Mărțișoarele sunt expuse aici la muzeu, fiecare poate veni să își aleagă unul sau mai multe, în schimbul unei sume modice.” Nicoleta Nemeș, muzeograf
La eveniment a fost prezent şi primarul municipiului Sighet, Horia Scubli care le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa actelor de caritate, cu atât mai mult cu cât este vorba despre ajutorarea copiilor bolnavi.
„Aici se întâmplă niște lucruri minunate pentru că nici o altă țară nu are tradiția mărțișorului. Vă felicit pe voi copii și pe doamnele educatoare și învățătoare, că prin această acțiune se fac lucruri frumoase. În acest an am ales să sjutăm pe doi dintre noi, doi copii care nu au fost la fel de norocoși ca noi. Petruța este unul dintre copii care se va bucura de ajutorul nostru, celălalt este Ioan Gabriel. Noi vom încerca să le facem viața mai ușoară” primarul Horia Scubli.
Peste 3000 de mărţişoare au fost expuse azi în holul Muzeului etnografic, toate confecţionate de copii, ajutaţi de învăţătoarele şi educatoarele lor.
„Sunt 46 de panouri cu mărțișoare, de la 22 de unități de învățământ. Expoziția este o explozie de culoare, de lumină, mărțișoarele sunt făcute din tot felul de obiecte, coji de nucă, hârtie, frunze, ață, flori” Gheorghe Todinca, directorul Muzeului maramureșan din Sighet.
Ca în fiecare an, scopul acestei expoziţii este de ajuta pe cei aflaţi în nevoie. Anul aceste este vorba despre doi copii bolnavi care au nevoie de recuperare. O parte din bani adunaţi din vânzarea mărţişoarelor vor merge la Petruţa, o fetiţă din Sighet care suferă de sindromul Angelman.
„Petruța este o fetiță deosebită, chiar dacă are probleme de sănătate, evoluția ei este una foarte bună în comparație cu alte cazuri. Acestui fapt se datorează familiei care se ocupă permanent de ea. Este receptivă, merge doar ținută de mână, sunt lucruri pe care le poate face de aceea am hotărât să o ajutăm prin această campanie pentru a-și putea continua terapia. Din păcate nu vorbește și nici nu sunt șanse din acest punct de vedere, dar o recunoaște pe mama ei, iar acest lucru este foarte bun” Ștefănoiu Daniela, profesor psihopedagog.
Ioan Gabriel este cel de-al doilea copil pentru care s-a făcut această campanie. Este un băiețel de 10 ani din Sighetu Marmației, care poarta pe umeri de peste un an povara unei boli parcă prea grea, leucemie limfoblastică. După o lupta grea, el a reînceput sa frecventeze școala. Merge lunar la Cluj Napoca pentru analize .și investigații, fapt ce solicită foarte mult veniturile familiei.
Un sighetean cu suflet mare, care dorește să rămână anonim, a donat acestei cauze suma de 1000 de lei. Cei care doresc să contribuie la campaniea de ajutorare a acestor copii, pot vizita expoziţia care va fi deschisă publicului până în data de 6 martie.
Ioana Popovici/Radio Sighet
Radio Sighet poate fi ascultat online AICI!