Ascultă Radio România Cluj Live

Munții din Patagonia, magnet pentru alpiniștii români

Mihnea Prundeanu

Munții din Patagonia, magnet pentru alpiniștii români
Foto: Mihnea Prundeanu

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 februarie 2018, 16:44 / actualizat: 5 martie 2018, 13:32

Alpinistul clujean Mihnea Prundeanu s-a întors dintr-o expediţie care a durat peste o lună în Patagonia. El a parcurs acolo 5 trasee de dificultate tehnică variată. Patagonia este cunoscută în rândul alpiniştilor ca fiind o zonă deosebit de spectaculoasă. Atracţia aici nu este dată de altitudini mari sau munţi masivi precum în Himalaya, ci mai degrabă de dificultatea tehnică, de pereţii imenşi şi verticali de granit şi de clima foarte capricioasă, specifică capătului sudic al continentului Sud American.

Miercuri 28 februarie de la ora 18:30, Mihnea Prundeanu vă invită la o proiecţie foto-video a expediţiei din Patagonia în clădirea de birouri The Office.

Mihnea a fost marți seară, 27 februarie, în direct la Sens Unic şi a povestit mai multe cu Alina Vigoniuc:

Alina Vigoniuc: — Eu mă declar fericită să stau de vorbă cu tine. Mă impresionează să aflu că ai stat din 15 decembrie până în 25 ianuarie în Patagonia. Ce ai făcut atâta vreme în Patagonia, Mihnea?

Mihnea Prundeanu: — Am aşteptat vremea bună! O excursie în Patagonia merită mai mult timp, mai ales pentru că zona este cunoscută pentru vremea nefavorabilă.

Alina Vigoniuc: — Tu practici alpinismul tehnic. Descrie-ne puţin în ce constă asta şi de ce ai nevoie de o vreme bună ca să stabileşti nişte trasee în Patagonia.

Mihnea Prundeanu: — Îmi plac toate ramurile alpinismului, dar în ultima vreme cred că m-am axat un pic mai mult pe partea aceasta tehnică. Cred că această parte este mai puţin practicată la noi. Iar în Patagonia este un teren de joacă deosebit pentru această ramură a alpinismului.

Alina Vigoniuc: — Ai parcurs 5 trasee de dificultate tehnică variată. Ce înseamnă asta, în ce au constat cele 5 trasee şi în ce a constat dificultatea lor?

 

Mihnea Prundeanu: — Este variată într-adevăr, pentru că fiecare munte este diferit. Asta este partea cea mai frumoasă a alpinismului, că nu se desfăşoară într-o sală; totul este diferit de la un versant la celălalt, de la o creastă la alta, de la un turn de stâncă la altul. Aşa este şi în Patagonia. Iar munţii de acolo, deşi nu au altitudini foarte mari, dau alpiniştilor o provocare deosebită: cea a abrupturilor stâncoase, cea a înălţimii pereţilor ş.a.m.d. Sunt nişte munţi deosebiţi: de altitudine mai mică, dar foarte dificili de urcat. Sunt foarte abrupţi, inaccesibili. Şi mai sunt şi înconjuraţi de un sistem climatic cu totul aparte.

Alina Vigoniuc: — Am înţeles că este un vânt care bate cu peste 100 de km pe oră acolo.

Mihnea Prundeanu: — Da, este greu şi să mergi pe potecă. Iar să te caţeri, bineînţeles că e şi mai greu.

Alina Vigoniuc: — Şi alpiniştii nu sunt tocmai nişte oameni solizi.

Mihnea Prundeanu: — Datorită rucsacilor, ajungem să fim solizi.

Mihnea Prundeanu: — S-a întâmplat pur şi simplu. Mai bine zis, mi-am dorit eu de foarte mult timp să ajung şi acolo, ca şi în multe alte locuri de pe glob pe care vreau să le descopăr prin intermediul alpinismului. Mi-am dorit foarte mult să ajung acolo şi să cunosc stilul de căţărare de acolo. Bineînţeles că de fiecare dată când mergem pe undeva, încercăm să aducem câteva suveniruri. Am adus aceste fotografii şi aceste video-uri pe care am încercat să le fac. Ele înglobează o mică poveste a aventurilor mele de acolo.

Alina Vigoniuc: — Ai mers singur sau însoţit?

Mihnea Prundeanu: — Am mers cu un prieten, cu un partener de coardă (cum spunem noi, alpiniştii), un prieten din Cipru.

Cerro Torre and its clouds helmet

Alina Vigoniuc: — Vorbeşte-ne puţin despre expoziţia pe care o organizezi.

Mihnea Prundeanu: — Am reuşit într-un timp destul de scurt să punem laolaltă toate aceste filmări pe care le-am făcut acolo, cu o mică poveste în spatele lor. Voi avea o prezentare legată de aceste experienţe pe care le-am trăit în Patagonia la ora 18.30, în clădirea The Office, de pe Bulevardul 21 decembrie 1989.

Alina Vigoniuc: — Tu eşti şi preşedintele Clubului Alpin Român, Secţia Universitară Cluj, care ştiu că a deschis înscrierile la ediţia nr. VIII a Maratonului Apuseni.

Mihnea Prundeanu: — Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le organizăm ca şi club. Am deschis înscrierile pe 16 februarie. Deja avem peste 400 de înscrişi. Înscrierile se pot face până la 2 săptămâni înainte de eveniment. Evenimentul este în 26 mai.

Alina Vigoniuc: — Mai sunt mulţi alpinişti români care ajung prin Patagonia?

Mihnea Prundeanu: — Nu sunt foarte mulţi, dar anul acesta a fost o surpriză de fapt: ne-am întâlnit acolo mai mulţi.

Alina Vigoniuc: — Te-ai întâlnit cu Vlad Căpuşan şi cu Zsolt Török acolo?

Mihnea Prundeanu: — Da, ne-am întâlnit acolo. Ei au venit cam la 2 săptămâni după ce am ajuns eu. Ne-am mai întâlnit şi cu Mihnea Rădulescu, un alt român care locuieşte în Franţa, pe care îl ştim din comunitate mai mult decât din munţii noştri.

 

Alina Vigoniuc/ Andreea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
Autostrada A1, tronsonul Sibiu – Boița, SE ÎNCHIDE!
Social vineri, 22 noiembrie 2024, 10:42

Autostrada A1, tronsonul Sibiu – Boița, SE ÎNCHIDE!

Autostrada A1 tronsonul Sibiu – Boița se va închide din cauza rafalelor de vânt extrem de puternice, sub incidența codului roșu emis de...

Autostrada A1, tronsonul Sibiu – Boița, SE ÎNCHIDE!
Traficul rutier este blocat spre staţiunea Păltiniş
Social vineri, 22 noiembrie 2024, 09:36

Traficul rutier este blocat spre staţiunea Păltiniş

Traficul rutier este blocat spre staţiunea Păltiniş şi se desfăşoară cu probleme pe DN 1 şi DN 7. Șoferii sunt sfătuiţi să circule...

Traficul rutier este blocat spre staţiunea Păltiniş
Prima zăpadă a dat peste cap rețelele electrice din 10 județe
Social joi, 21 noiembrie 2024, 18:01

Prima zăpadă a dat peste cap rețelele electrice din 10 județe

Peste 70 de echipe de intervenție ale rețelei de distribuție a energiei electrice acționează joi, 21 noiembrie, pentru limitarea efectelor...

Prima zăpadă a dat peste cap rețelele electrice din 10 județe
Ambulanţe noi pentru intervenţii în zone greu accesibile
Social joi, 21 noiembrie 2024, 17:34

Ambulanţe noi pentru intervenţii în zone greu accesibile

Două ambulanţe noi pentru intervenţii în zone greu accesibile au intrat în dotarea Crucii Roşii Române filiala Alba.   Acestea au fost...

Ambulanţe noi pentru intervenţii în zone greu accesibile
Social joi, 21 noiembrie 2024, 16:42

Comitet de urgență întrunit din cauza vremii severe

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud s-a întrunit joi, 21 noiembrie, în contextul avertizărilor meteo de cod...

Comitet de urgență întrunit din cauza vremii severe
Social joi, 21 noiembrie 2024, 16:32

Bulevardul Decebal din Oradea, deschis circulației mai devreme | FOTO

Vineri, 22 noiembrie, traficul auto și tramvaiele vor reveni pe Bulevardul Decebal, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a zonei de...

Bulevardul Decebal din Oradea, deschis circulației mai devreme | FOTO
Social joi, 21 noiembrie 2024, 13:22

Pe toate drumurile din județul Sibiu se circulă în condiții de iarnă | UPDATE

Peste 23.000 de persoane din municipiul Sibiu și din alte 70 de localități din județ sunt afectate de întreruperi ale alimentării cu energie...

Pe toate drumurile din județul Sibiu se circulă în condiții de iarnă | UPDATE
Social joi, 21 noiembrie 2024, 12:00

A venit iarna în Maramureș!

Stratul de zăpadă în Munţii Rodnei, la staţia meteorologică Iezer, a ajuns la 25 de centimetri, iar pe toate tronsoanele de drumuri naţionale...

A venit iarna în Maramureș!