Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 martie 2018, 06:00
Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie!
Vom începe luna martie cu o ediție dedicată unui animal de companie exotic: tarantula. Astăzi vom povesti despre ce presupune deținerea acestui animal, câteva informații generale pentru a ști dacă e un animal care ni se potrivește sau nu. Urmează ca toată luna să discutăm despre cum să le deținem responsabil și câteva aspecte ce țin de construirea unei căsuțe adecvate pentru acestea și cum să le oferim calitate a vieții crescute.
Deținerea animalelor de companie exotice, precum reptilele (ex. gecko, iguana, țestoase etc.) și unele mamifere mici (ex. chinchilla) a crescut în popularitate în ultimii ani. Inclusiv deținerea de tarantule este tot mai populară, având în vedere că acestea se găsesc în multe petshop-uri.
Pentru început e important să ne gândim la stilul nostru de viață și așteptările pe care le-am avea de la un animal cu care ne-am împărți viața, indifierent de specie. Ei bine, în cazul tarantulelor, primul lucru la care trebuie să ne gândim este că acesta nu ar fi un animal de companie pe care să îl luăm des în mână, să îl lăsăm liber în casă și să ne cuibărim sub o pătură la finalul unei zile lungi, citind o carte sau uitându-ne la un serial. În schimb, dacă aveți o fascinație reală pentru această specie, poate deveni un adevărat hobby să aveți grijă de acestea corespunzător și să le observați comportamentul fascinant.
Tarantulele sunt într-adevăr animale de companie unice, care au nevoie de un spațiu redus, sunt liniștite și tăcute, iar hrana poate fi crescută chiar în casă sau procurată destul de ușor. În comerț pot fi găsite o varietate relativ crescută în ceea ce privește dimensiunea și coloritul. Cu toate acestea, mesajul pe care ne dorim să îl transmitem nu este că acestea pot fi deținute ușor de oricine, ci doar că e important să cunoaștem foarte bine nevoile acestuia și să avem o fascinație reală pentru acestea. În felul acesta, aproape orice poate deveni „ușor”, atâta timp cât suntem responsabili.
Și-acum o întrebare importantă: Sunt tarantulele periculoase?
Tarantulele sunt animale sălbatice, iar regula de bază pentru orice animal sălbatic este să îi cunoaștem foarte bine nevoile, să i le respectăm și să știm că de cele mai multe ori o tarantulă va prefera să se retragă și nu să ne atace. Însă, cu toate acestea, e important să știm că ele pot „ataca”, fie prin mușcătură, fie prin expulzarea unor perișori de pe corpul lor.
În ceea ce privește mușcătura, pentru majoritatea speciilor, aceasta este asemeni unei înțepături de albină sau de viespe, practic inofensivă, mai puțin în situațiile în care avem o reacție alergică și pot cauza șoc anafilactic. Foarte puține tarantule au o mușcătură care să ne afecteze grav, însă se poate întâmpla și asta. De asta e important să cunoaștem foarte bine specia pe care o avem.
Perișorii de care vă spuneam, se află pe corpul tarantulei, iar atunci când aceștia intră în contact cu pielea noastră, ne pot irita la nivelul pielii și crea un disconfort considerabil. Ca să vă imaginați, ar fi ca și cum ne-am atinge pielea de vată de sticlă. Atenție mare la ochi și față, acolo ne poate irita mai tare.
În final, unui începător i-am recomanda tarantulele de pământ, care își crează mici bârloage subterane și sunt mai lente în mișcare. Într-un terariu adecvat acestea pot fi foarte fascinante, observându-le comportamentul prin „căsuța” lor. Vom discuta mai multe despre speciile pe care le întâlnim des și stilul lor de viață în edițiile viitoare.
Atât pentru astăzi, iar dacă aveți deja sau vă gândiți să vă împărțiți locuința cu o tarantulă – vă invit la edițiile viitoare pentru a afla mai multe despre acestea. Vă doresc zile frumoase, chiar dacă sunt geroase!
Carina Matei/ Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.