Doctor Honoris Causa – Enzo Cucchi, la UAD
Articol editat de cristina.rusu, 1 martie 2018, 06:00
Universitatea de Artă și Design din Cluj decernează titlul de Doctor Honoris Causa domnului ENZO CUCCHI, pictor italian, reprezentant de marcă al mişcării artistice italiene cunoscută sub numele de Transavangarda. Evenimentul va avea loc vineri, 2 martie, ora 11.00 la Casa Matei Corvin, Sala Mare.
Considerat a fi unul dintre cei mai vizionari artişti din rândul reprezentanţilor Transavangardei, anii 80 i-au adus lui Enzo Cucchi recunoaşterea internaţională.
La finalul anilor 70 s-a mutat la Roma, abandonând temporar poezia pentru a se dedica exclusiv artelor vizuale. Aici Cucchi i-a cunoscut pe Francesco Clemente şi Sandro Chia, împreună cu care a pus bazele unei serii de schimbări dialectice şi intelectuale.
Cucchi vede pictura ca pe un mijloc de a aduce împreună formele, conceptele şi materialele prin folosirea gestului expresiv prin intermediul căruia panza devine un receptacol de imagini şi gânduri, mijlocul de transport al discursului destrămat în mii de înţelesuri.
Prezenţa unor simboluri dispersate, a unei matrice clasice sau de vis, extrasă din timpul prezent sau din memorie, se suprapun şi relaţionează pe suprafaţa cromatică a pânzei din care par să iasă la suprafaţă. Pierderea coordonatelor spaţio-temporale şi continua incursiune pe un teritoriu cultural, precum şi al emoţiilor coincide cu utilizarea sălbatică a culorilor la început îngroşate, iar apoi abia perceptibile, violente, apoi vagi, dar şi a unei game largi de tehnici artistice precum pictura, ceramica, mozaicul sau bronzul.
Interesul său faţă de interacţiunea între diferitele arte şi discipline l-a îndreptat către domenii diferite de lucru (de la arte vizuale la arhitectură, de la design la modă) şi i-a permis să înţeleagă importanţa şi fertilitatea acestor întâlniri.
Prima expoziţie retrospectivă majoră a creaţiei lui Cucchi a fost prezentată la New York în 1986 la Muzeul Guggenheim.
Lucrările sale fac parte din numeroase colecţii particulare, dar şi muzeale, precum cele de la Muzeul de Artă Modernă din New York, Muzeul Tate din Londra sau Institutul de Artă din Chicago.
În lucrările sale, Cucchi foloseşte forme ce sugerează peisajele, legendele sau tradiţiile din ţara sa natală. El prezintă natura, istoria sau cultura într-o relaţie de prietenie, aproape jucăuşă cu lumea tehnicizată din jurul nostru. Culoarea devine idee, iar mişcarea este preferată senzaţiilor picturale.
Adeseori, operele sale sunt însoţite de texte poetice din rândul cărora, unele au fost publicate deja.
Dincolo de numeroasele expoziţii de grup ale Transavangardei, lucrările sale au fost subiectul multor expoziţii personale prezentate în galerii şi muzee importante din întreaga lume.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.