Este delicios, dar te poate ucide
Articol editat de cristina.rusu, 1 martie 2018, 18:00
Fasolea tonka are o aromă intensă pe care bucătarii și producătorii de alimente au îmbrățișat-o cu entuziasm.
Există o singură problemă: conține o substanță chimică ce poate fi letală, în doze mari, anume cumarinul care îi conferă gustul special dar şi toxicitatea.
În ciuda faptului că din cauza ei animalele au murit în masă, iar agențiile de protecție a consumatorilor au emis legi și au ordonat raiduri, bucătarii din America recurg la dealeri pentru a pune mâna pe câteva grame de fasole tonka.
Boabele de tonka sunt stafidite și arată ca prunele uscate. Deși se face referire la ea ca fiind „fasole”, tonka este fructul unui arbore amazonian. Când este adăugată la deserturi sau infuzată în siropuri, tonka conferă o aromă subtilă, care i-a adus renumele de „cel mai delicios ingredient de care ați auzit vreodată”.
Conform descrierii unui celebru chef dintr-un restaurant din New York, dacă nu consumi o cantitate „prea mare”, totul este în regulă. Dacă nu ții cont de acest lucru, compușii chimici din tonka te pot ucide.
În SUA, comerțul cu acest fruct este ilegal din 1954. Cu toate acestea, SUA este cel mai mare importator de tonka din lume.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.