[FOTO] Suntem mai sănătoși dacă interacționăm cu animalele
Articol editat de cristina.rusu, 1 martie 2018, 17:48
Universitatea Babeş-Bolyai a găzduit, în data de 1 martie, cea de-a XV-a ediţie a Zilei Interacţiunii Om-Animal (ZIOA).
Evenimentul, desfăşurat la Facultatea de Psihopedagogie şi Ştiinţe ale Educaţiei, a oferit o gamă largă de activităţi, de la cursuri de psihologie animală şi câini de terapie, de companie, până la standuri cu obiecte artizanale şi ateliere pentru copii.
Printre participanţi s-a aflat şi Andrea Nagy.
La 09.00 dimineaţa, activitatea de organizare era încă în toi. În aşteptarea deschiderii standurilor, am intrat la un curs de psihologie animală. Pe lângă participanţii umani, printre studenţi se plimba şi un câine, Lola. Conf. Univ. Dr. Alina Rusu a vorbit despre cum prezenţa animalelor de companie combate stresul:
S-a constatat că la persoanele care deţin animale de companie, care interacţionează pozitiv şi social, şi cu animale de companie şi cu alte persoane, prevalenţa bolilor asociate stresului este mai scăzută. Bineînţeles, asta depinde şi de evenimentele prin care trecem, de fragilităţile pe care le avem.
Prin diversitatea obiectelor expuse, mai multe fundaţii ne atrag atenţia asupra activităţii lor. Fundaţia Vier Pfoten a venit din Bucureşti, cu un proiect unic în România:
Am venit cu căţei de terapie. Avem acest proiect de 15 ani în România. Ce este unic la proiectul nostru este că aceşti căţei sunt foşti maidanezi.
Fabrica de Zâmbete a pregătit, bineînţeles, o activitate cu care să aducă zâmbetul pe buzele copiilor care participă la eveniment:
Vom confecţiona animale din hârtie igienică. Fiecare copil îşi va confecţiona propriul animal. Am mai fost şi la alte ediţii, iar copilaşii au fost încântaţi. Ne bucurăm să vedem zâmbete pe faţa lor.
Nu putem încheia ZIOA fără a saluta un prieten vechi. Phantom, unul dintre foarte puţinii câini ghid din România, îl însoţeşte pe stăpânul său, Paul Bogorin.
Paul Bogorin: Astăzi am venit pentru a informa atât studenţii cât şi oamenii care vor fi aici la această activitate despre rolul câinelui ghid, ca oamenii să experimenteze senzaţia de a merge cu ochii acoperiţi, conduşi de un câine ghid.
Andrea Nagy: Ai mai fost la alte ediţii?
Paul Bogorin: Da, noi de vreo trei ani venim la fiecare 1 martie.
Andrea Nagy: Ce feedback aţi avut?
Paul Bogorin: Studenţii care au venit să întrebe de noi erau foarte încântaţi de ideea de câine. Şi atunci undeva la 99% am avut un feedback pozitiv. Feedback-ul negativ – dacă-l putem numi aşa – venea atunci când oamenii trebuiau să meargă legaţi la ochi şi clar, se crea un
disconfort.
ZIOA se organizează pe bază de voluntariat de către studenți și cadre didactice din cadrul UBB și USAMV. Următoarea ediţie va avea loc în data de 1 iunie, marcând astfel Ziua Internaţională a Copilului.
Andrea Nagy
Foto: Anca Markos
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.