Ascultă Radio România Cluj Live

Primăvara la MiniREACTOR

Chiar dacă zăpada de afară încearcă să spună altă poveste, primăvara e deja aici, iar MiniREACTOR o sărbătorește cu două spectacole nou-nouțe, dar și cu spectacole mai vechi, pe care le știm și le iubim.

Primăvara la MiniREACTOR

Articol editat de cristina.rusu, 2 martie 2018, 06:00

De ce îi e frică întunericului? este titlul unui spectacol despre prietenie, despre depășirea fricilor și despre încredere, care va putea fi văzut în avanpremieră în prima, și în premieră în ultima sâmbătă din martie. Noua producție este o adaptare liberă după o carte de povești românească contemporană, și e primul spectacol din cele două care vor fi produse anul acesta în cadrul proiectului #Mini.REACTOR. Dramatizarea literaturii contemporane pentru publicul tânăr.

A doua premieră a primăverii este o adaptare după o poveste despre alb și negru/bine și rău, dar și despre toate culorile și nuanțele dintre aceste extreme: Povestea lui Bine-Rău. Miraculoasele aventuri ale prințesei din cel mai mic regat și al bufonului ei vor putea fi urmărite în premieră pe 14 aprilie, în sâmbăta imediat de după vacanța de Paște!

Pe lângă aceste noutăți, o mai rugăm o dată pe Madame Pové să spună Povestea oamenilor de zăpadă, înainte ca primăvara să îi topească de tot, ne bucurăm de curcubeul însuflețit din R.O.G.V.A.I.V. și ne pierdem prin Pădurea Fermecată. Nu în ultimul rând, în ultima sâmbătă din aprilie, ne împrietenim cu Micul Prinț și aflăm ce înseamnă afecțiunea unei vulpi îmblânzite.

PROGRAMUL DETALIAT AL LUNILOR MARTIE-APRILIE:

DE CE ÎI E FRICĂ ÎNTUNERICULUI? – Avanpremieră
Sâmbătă, 3 martie | ora 11:00

De: Brîndușa Ban
Cu: Raluca Mara, Alina Mișoc și Adonis Tanța
Regizor: Diana Dragoș
Scenografia: Anda Pop
Video: Andra Salaoru

Spectacolul este o adaptare liberă după textele Adinei Rosetti din cartea „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?… și alte 10 întrebări fantastice” publicată la editura Curtea Veche.

De ce îi e frică întunericului? este o poveste despre prietenie, despre depășirea fricilor și despre încredere. Cei mici vor fi purtați într-o lume colorată a vrăjitoarelor unde vor vedea cum e să cauți neîncetat când îți dorești ceva cu adevărat, dar și cum e când cea mai mare frică îți poate deveni cel mai bun prieten.
Spectatorii se vor împrieteni cu Întunericul și vor învăța, alături de personajul principal, că adevărata magie constă în depășirea propriilor frici.

Recomandat copiilor: 4+
O producție MiniREACTOR

MADAME POVÉ SPUNE POVESTEA OAMENILOR DE ZĂPADĂ
sâmbătă, 10 martie | ora 11:00

Cu: Oana Mardare
Regia: Delia Gavlițchi

Madame Pové vine din lumea magică a basmelor pentru a ne istorisi o poveste de iarnă foarte sensibilă – Povestea oamenilor de zăpadă. Ea ne vorbeste mai întâi despre prietenie, despre empatie, dragoste faţă de natură şi apoi despre puterea de sacrificiu.
Este un spectacol interactiv de storytelling unde cei mici sunt invitaţi să participe activ alături de Madame Pové la relatarea unei poveşti cu un fir epic simplu, dar cu o morală puternică.

Recomandat copiilor: 2+
O producție MiniREACTOR

R.O.G.V.A.I.V.
Sâmbătă, 17 martie | ora 11:00

Cu: Cătălin Filip, Carina Bunea, Oana Mardare
Regia: Delia Gavlițchi
R.O.G.V.A.I.V. este un proiect teatral nonverbal, educativ, recomandat celor mai mici dintre spectatori – începând de la 1 an. Cu muzică live, sunete delicate și imagini sugestive, spectacolul își propune să le prezinte celor mici culorile. Vă invităm să urmăriți întâlnirea unui pictor cu voioasele și năstrușnicele culori. Pornind de la alb-negru, scena va fi invadată de R.O.G.V.A.I.V.
Recomandat copiilor: 1+
O coproducție Mini Reactor și Compania Improwise

PĂDUREA FERMECATĂ
Sâmbătă, 24 martie | ora 11:00

Cu: Andra Ștefan și Andreea Bolovan

Spectacolul este un moment de teatru de păpuși care-și propune să-i aducă pe copii mai aproape de natură. Aceștia vor face cunoștință cu pădurea și cu prietenii ei, vor afla ce daruri are codrul pentru oameni și cât de importante sunt acestea pentru echilibrul naturii. Povestea se deapănă printr-o îmbinare de proiecții experimentale și mijloace artistice care țin de teatrul de păpuși clasic. Astfel se sugerează o lume fantastică în care orice e posibil. Doi copii, o provocare și o pădure misterioasă. Așa începe călătoria unui băiețel printre tainele și ființele unei păduri magice. După multe peripeții și încercări năzdrăvane, copilul descoperă secretele acesteia.

Recomandat copiilor: 4+
O producție a Asociației Bafi

DE CE ÎI E FRICĂ ÎNTUNERICULUI? – Premieră
Sâmbătă, 31 martie | ora 11:00

De: Brîndușa Ban
Cu: Raluca Mara, Alina Mișoc și Adonis Tanța
Regizor: Diana Dragoș
Scenografia: Anda Pop
Video: Andra Salaoru

POVESTEA LUI BINE-RĂU
Sâmbătă, 14 aprilie | ora 11:00

De: Ana Ripka-Rus
Cu: Alina Mișoc, Oana Nemeș, Bogdan Gontineac și Paul Sebastian-Popa
Regiza: Cătălin Mardale
Scenografia: Oana Matei

Spectacolul este o adaptare a poveștii „Alb-negru sau Trista poveste a prințesei din Cel Mai Mic Regat”
de Ana Ripka Rus.
Să ne imaginăm pentru o clipă că lumea e pictată în alb și negru. Fericirea doarme într-un sertar alb, tristețea, într-unul negru. Iubirea are petale albe, speranța – aripi albe, frica are umbre negre și tot așa. Dar ce ne facem când lumea aceasta e invadată de culori, de nuanțe? Cum deosebim lucrurile frumoase de cele urâte? Ce culoare are binele atunci? Dar răul? Dar copiii care râd, jucându-se împreună?

În Povestea lui Bine-Rău, ne așteaptă multe alte întrebări de acest fel. Dar tot acolo, pe tărâmul Celui Mai Mic Regat, ne vom întâlni cu mica prințesă și prietenul ei, bufonul. Alături de ei vom afla toate răspunsurile despre lumea din jur, despre frumusețe, despre dezamăgire, despre emoțiile pe care nu le-am înțeles până acum. Și poate, pe parcursul drumeției pe acest tărâm, vom descoperi că e prea greu – și uneori nedrept – să împărțim lumea în doar două culori, când există atât de multe altele care să ne bucure. În fond, nu putem vorbi doar despre bine sau doar despre rău. Așa că haideți să vorbim despre Bine-Rău.
Recomandat copiilor: 3+
O producție MiniREACTOR

MICUL PRINȚ
sâmbătă, 21 aprilie | ora 11:00

De Antoine de Saint-Exupery
Cu: Raluca Mara, Paul Sebastian Popa, Bianco Erdei
Regiza: Marius Costache

Când un om mare, să zicem un aviator, știe că un desen cu o pălărie nu e o pălărie, ci un șarpe boa care a înghițit un elefant, iar unei flori nu îi mai este frică de tigri și de ghearele lor, înseamnă că vede cu ochii unui copil.
Iar când omul acesta mare acceptă prietenia unei vulpi îmblânzite, înseamnă că un copil, un prinț între copii, se bucură de oaia mititică din lădița desenată de omul cel mare. Și dacă nu vedeți oaia din lădiță, e pentru că ochii nu pot să pătrundă în miezul lucrurilor. ”Limpede vezi numai cu inima.” Așa ne învață Micul Prinț, care la rândul lui, așa a învățat de la vulpea care a vrut să fie îmblânzită.

Recomandat copiilor 4+
O producție MiniREACTOR.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 15:07

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca

Ediția a 33-a este una a contrastelor, în care muzica lui Mozart va fi pusă alături de cea a lui Enescu și Saint-Saëns, va fi interpretată la...

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 10:39

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari

Florin Olari, unul dintre cei mai cunoscuți pictori de biserici din Transilvania, vine în fața publicului cu o nouă expoziție, în care îmbină...

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:05

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO

Tipograf, editor, traducător al Bibliei și reformator. Gáspár Heltai a fost unul dintre cei mai educați intelectuali ai vremii sale și un...

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:48

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”

Joi, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00, Radio Cluj și Opera Lux invită publicul la un spectacol de muzică și balet intitulat „Opera...

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 10:43

”Interferențe” se apropie de final

A XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, ajunge la final duminică, 17...

”Interferențe” se apropie de final
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 13:12

Începe Festivalul SoNoRo

Festivalul SoNoRo începe marți, 12 noiembrie, în Cluj-Napoca, printr-un concert intitulat „Un veac de singurătate”, inspirat de cartea cu...

Începe Festivalul SoNoRo
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 12:37

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție

Marți, 26 noiembrie, de la ora 19:00, continuă călătoria prin istoria Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în cadrul...

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție
Cultural luni, 11 noiembrie 2024, 10:49

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca

Concertul THE NEW OLD va avea loc miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30 și va aduce pe scena sălii Auditorium Maximum de la UBB unul dintre cele mai...

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca