Prejudecăți legate de folosirea organismelor modificate genetic
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 martie 2018, 12:00
Oamenii de ştiinţă italieni susţin că porumbul modificat genetic are, de fapt, influenţe benefice asupra sănătăţii.
Există o mare neînţelegere cu privire la organismele modificate genetic (OMG). De la respingerea lor totală la prejudecaţi legate de utilizarea acestora, reacţiile faţă de OMG sunt destul de extreme, chiar dacă oamenii îşi modifică genetic mâncarea într-un fel sau altul de aproape 10.000 de ani.
Probabil că unele rezerve faţă de OMG vor fi spulberate după rezultatele meta-analizelor realizate de cercetătorii Elisa Pellegrino, Stefano Bedini, Marco Nuti şi Laura Ercoli. Aceştia au analizat 6.000 de studii fiabile din ultimii 21 de ani din Statele Unite, America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Australia. Potrivit experţilor, culturile de porumb modificate genetic conţin micotoxine (produse metabolice toxice din alimente) semnificativ mai mici (până la 36,5%). Micotoxinele, compuşi produşi din ciuperci de mucegai, sunt otrăvitoare şi cancerigene pentru oameni şi animale. Cantităţi mici din aceste micotoxine sunt conţinute în mare parte în porumbul organic şi sunt adesea îndepărtate prin curăţare în ţările în curs de dezvoltare, însă există totuşi un risc. Porumbul modificat genetic are mult mai puţine micotoxine, deoarece plantele sunt modificate pentru a fi mai rezistente la invaziile insectelor. Insectele slăbesc sistemul imunitar al culturilor şi le fac mai sensibile la mucegaiurile de reproducere care produc compuşi nocivi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.