Spitalul Județean Satu Mare: Hrană rece, noi promisiuni calde
Articol editat de , 5 martie 2018, 12:00 / actualizat: 5 martie 2018, 15:39
Primăvara acestui an va aduce schimbări importante pentru pacienții Spitalului Județean Satu Mare.
Conducerea instituției medicale promite bucătărie în regie proprie, și hrană mai bună – servită în condiții diferite față de cele actuale. Managerul Adrian Marc spune că demersurile au fost deja începute și că nu mai există cale de întoarcere. Acest lucru ar putea să bucure pe oricine, dacă aceleași promisiuni nu ar fi fost făcute cu doi ani în urmă și de managerul de la acea vreme a Spitalului Județean.
În 2016, Marcela Papici, managerul de la acea vreme a Spitalului Județean Satu Mare, promitea ferm schimbări majore în privința preparării și distribuirii hranei către pacienții internați: o bucătărie modernă, mâncare mai bună și renunțarea la serviciul externalizat de catering, după modelul spitalului din Zalău. Între timp, managerul a fost schimbat, iar după o lungă perioadă de interimat, la conducerea Spitalului Județean Satu Mare a revenit Adrian Marc. Noul manager promite la rândul lui că în cel mai scurt timp hrana pentru pacienții internați va fi preparată în bucătăria proprie a spitalului:
Am semnat deja toate contractele pentru atribuirea de alimente, prin urmare acestea vor fi asigurate fără probleme, și a fost încheiat demersul privind angajarea personalului necesar. Urmează să achiziționăm o autoutilitară cu care vom transporta hrana la Spitalul Județean nr.2, avem softul pentru bucătăria dietetică, trebuie doar să primim alimentele și să stabilim fluxurile și gestiunile, deci suntem foarte aproape de deschiderea bucătăriei proprii a spitalului. (Adrian Marc)
Și distribuirea hranei va fi făcută diferit, astfel încât să nu mai ajungă rece la pacienți:
Vom înlocui sistemul de servire a hranei în acele caserole din carton cu un altul de tăvi compartimentate care pot fi dezinfectate și mențin mâncarea caldă. Totodată, vom înlocui cărucioarele acelea vechi cu care este transportată hrană, cu altele noi și moderne. Dar, în primul rând, deși asta presupune costuri mai mari, dorim să îmbunătățim calitatea hranei. (Adrian Marc)
Până să intervină schimbările promise, hrana servită în caserole din carton ajunge în continuare rece la pacienții care au și altfel de nemulțumiri:
– Mâncarea e rece! O singură dată de când sunt internată, am primit mâncare caldă!
– Hrana e așa și așa! Cam rece! Cu medicamentele e o problemă, dar dacă ni se spune că ar trebui cumpărat ceva, ne conformăm și cumpărăm.
– Aici ar trebui schimbat tot! Am lucrat efectiv aici, când a fost construit spitalul, iar de atunci nu s-a făcut nimic!
Conform legii, alocația zilnică de hrană pentru bolnavii internați este între 10-15 lei. În Spitalul Județean Satu Mare sunt distribuite zilnic între 600-900 de porții de mâncare.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.