Grădina Senzorială – un proiect inedit pentru copiii cu nevoi speciale
Articol editat de , 7 martie 2018, 06:00
Un proiect inedit al Organizației Caritas vine în sprijinul copiilor cu dezvoltare atipică din Satu Mare, cu noi metode terapeutice.
Prin intermediul proiectului Grădina Magică, pe strada Aurel Vlaicu a fost amenajată o grădină senzorială, proiectată pentru nevoile fizice, psihologice, sociale și spirituale ale copiilor cu întârzieri în dezvoltare, beneficiari ai Centrului de Reabilitare Sfântul Iosif, coordonat de Caritas. Primele ședințe de terapie în cadrul Grădinii Magice vor avea loc la începutul lunii aprilie.
Amenajarea Grădinii Magice – rodul unei adevărate alianțe civice locale – a început în toamna anului trecut, cu sprijinul voluntarilor. Prin munca lor, ei au făcut ca spațiul să fie populat în prezent cu peste 300 de plante cunoscute ca având efecte stimulative asupra văzului și auzului, precum și a simțurilor olfactiv, tactil și gustativ, contribuind la creșterea nivelul de concentrare și de autocontrol ale copiilor. Totodată, efectul contribuie la îmbunătățirea și dezvoltarea gândirii, inteligenței și abilităților sociale ale copiilor, și le oferă oportunitate de-a controla o varietate de experiențe senzoriale. Monica Daniela Huszti, directorul executiv al Caritas Satu Mare:
Spațiul din Grădina Magică dispune de o zonă verde, plăcută, prevăzută cu elemente senzoriale care stimulează anumite reacții ale copiilor, și mă refer la flori și plante în culori roșii, verzi, galbene. Apoi, există o zonă în care au fost asamblate niște dispozitive pentru joacă pe care copiii le vor folosi pentru dezvoltarea și coordonarea mișcărilor, o zonă pentru mișcare liberă și o alta cu echipamente speciale. (Monica Daniela Huszti)
Efectele scontate ale metodelor de terapie ce vor fi aplicate în Grădina Magică sunt creșterea capacității de concentrare, îmbunătățirea stării de alertă, trezirea memoriei și îmbunătățirea comunicării, socializării, mobilizării și a creativității, ajutând copiii cu dizabilități să conștientizeze lumea care îi înconjoară.
Principalii beneficiari ai proiectului vor fi copiii cu vârste între 0 și 7 ani din cadrul Centrului de Reabilitare Sfântul Iosif și cei cu afecțiuni maligne incluși în programul Raza Speranței al Fundației Hans Lindner.
Însă, Grădina Magică va putea fi vizitată – pentru testarea efectelor terapeutice – și de grupuri de copii de la școlile din Satu Mare.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.