”Nota lui Wilson către Români”, exponatul lunii la Muzeul Unirii
Articol editat de Andrei Cretoiu, 7 martie 2018, 12:58
Miercuri, 7 martie, cu începere de la ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii februarie, ”Nota lui Wilson către Români!”.
La 8 ianuarie 1918 președintele Woodrow Wilson a prezentat în cadrul Congresului american obiectivele de război ale S.U.A. sub forma celor Patrusprezece Puncte, preconizând reorganizarea Europei pe baza principiului autodeterminării popoarelor prin crearea de state națiuni pe ruinele vechilor imperii, crearea unei noi ordini mondiale bazate pe Liga Națiunilor și reorganizarea sistemului relațiilor internaționale. Aceste puncte au fost aprig discutate la sfârșitul Primului Război Mondial, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris din 1919.
Punctul 10, referitor la situația din Austro-Ungaria, recunoștea autonomia internă a națiunilor supuse și menținerea unei “uniuni federale” aflată sub autoritatea Habsburgilor, propunând doar democratizarea monarhiei bicefale și nu dezmembrarea ei.
După afirmarea principiilor wilsoniene, pe tot parcursul anului 1918, intelectualii români din țară și din străinătate, susţinători ai Unirii, au desfășurat o intensă propagandă și au înaintat numeroase memorii preşedintelui Wilson şi Departamentului de Stat american subliniind că singura formulă pentru o pace justă și durabilă este formarea statelor naționale libere și unitare în frontierele lor etnografice și solicitând sprijin american ferm pentru înfăptuirea dezideratului national românesc.
Abia la 8 noiembrie 1918 preşedintele Woodrow Wilson şi-a exprimat cu fermitate sprijinul pentru împlinirea cauzei naţionale a românilor. Din cuprinsul unei scrisori adresată de Robert Lansing însărcinatului cu afaceri ad-interim al României la Washington aflăm că preşedintele transmitea oficialilor români printr-un document (Nota lui Wilson către români!) intenţia Statelor Unite de a nu neglija „dorințele poporului român în și afară de Regat”. Se specifica în notă, de asemenea, că: “Simpatizând cu ideea și dorința unității naționale a Românilor de pretutindeni, guvernul Statelor Unite nu va întârzia să-și valideze la timp oportun influința ca Poporul român să ajungă la drepturile sale politice și teritoriale legitime, asigurându-i scut în contra tuturor atacurilor din afară.
Documentul a intrat în patrimoniul muzeului albaiulian în iunie 1967, fiind achiziționat de la C. Țeposu din Sibiu, a spus, Ionela Simona Mircea, muzeograf Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Potrivit declarației primarului Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, i se va face o statuie ce va fi amplasată lângă Monumentul Unirii.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.