Semnal de alarmă: Primăvara arctică începe cu 16 zile mai devreme!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 martie 2018, 18:00
Primăvara arctică soseşte cu 16 zile mai devreme decât cu un deceniu în urmă, conform unui nou studiu care arată că schimbările climatice determină o anticipare a sezonului, cu manifestări mai spectaculoase în zonele cele mai nordice.
Studiul publicat vineri în jurnalul Scientific Reports apare în contextul preocupărilor tot mai mari legate de încălzirea care se produce în Groenlanda, Siberia, Alaska şi în alte regiuni din nordul extrem, unde recent s-au înregistrat creşteri mari şi neobişnuit de prelungite ale temperaturii, în plină iarnă. Autorii cercetării, de la University of California, au pus în evidenţă faptul că în zona arctică primăvara vine cu atât mai devreme cu cât terenul este situat mai aproape de Polul Nord. În ultimii 10 ani, acest lucru a însemnat o devansare a sosirii primăverii de aproximativ o zi în Los Angeles, dar de două săptămâni în zona Arcticii.
Autorii studiului spun că venirea mai timpurie a primăverii în extremul nord evidenţiază efectele pronunţate ale schimbării climatice la pol şi restrângerea rapidă a zonelor acoperite de gheaţă. Martin Stendel, cercetător coordonator al Portalului Polar şi cercetător senior la Institutul meteorologic danez, spune că în zonele centrale ale Arcticii iarna asta s-au înregistrat temperaturi cu 4 grade Celsius peste media anilor precedenţi. Iar în februarie, mai multe regiuni au avut cu 10 grade Celsius peste normele istorice.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.