[FOTO] Atinge, citeşte, comandă: Meniuri în alfabetul Braille în restaurantele din Cluj
Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2018, 11:14 / actualizat: 20 martie 2018, 14:49
Un meniu scris în alfabetul Braille a fost introdus de un restaurant din Cluj-Napoca. Proiectul FeelYourMenu este iniţiativa elevilor Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, care şi-au propus să doteze mai multe restaurante cu meniuri accesibilizate pentru nevăzători.
Cluj-Napoca este printre cele trei oraşe din România unde se află licee speciale pentru cei cu deficienţe de vedere. Peste 2000 de nevăzători se găsesc doar în acest oraş. Vorbim de oameni care, la fel ca şi văzătorii, vor să iasă, să socializeze, să fie independenţi. În aceste condiţii, există cerere pentru meniurile în alfabetul braille în restaurante:
Să nu vezi practic ce comanzi, poţi să comanzi o cafea şi să fie 100 lei! Practic nu poţi să ai control asupra ceea ce comanzi, să ştii cum poţi să gestionezi un buget.
Din fericire, evoluţia tehnologiei ne permite astăzi să putem accesa meniul restaurantelor care le oferă în format electronic. Dar desigur, sunt şi persoane care nu reuşesc să folosească aceste aplicaţii şi atunci un astfel de meniu este foarte bine venit.
Până acum, când veneam la un local, trebuia mereu să apelez la ajutorul cuiva. De data aceasta am avut aşa o satisfacţie interioară, pentru că am ştiut ce să comand. Aş dori o ciocolată caldă, vă rog!
Despre cine sunt cei care au realizat acest proiect ne-a vorbit Marius Mariş, alumni al Clubului de Iniţiativă Impact din cadrul Liceului Onisifor Ghibu:
E vorba de copii din clasele a IX-a şi a X-a, care au găsit resursele în comunitate şi au pus pe picioare un proiect de genul acesta. Accesibilizarea meniurilor în Braille în restaurantele clujene este doar o parte mică din ceea ce înseamnă FeelYourCity, care e un proiect mare ce încearcă să accesibilizeze turismul şi viaţa în Cluj în general. Sperăm ca în timp asta să inspire o schimbare mai mare. (Marius Mariș)
În săptămânile următoare, încă două restaurante vor fi dotate cu meniuri accesibilizate. De tipărirea lor se ocupă Marian Pădure, Coordonator al Centrului Cata. Acesta ne spune că orice restaurant poate beneficia de un meniu accesibilizat pentru nevăzători în mai puţin de o săptămână:
Cea mai mare provocare e să-i faci pe oameni să înţeleagă ce înseamnă accesibilitatea. Complicat nu este din punct de vedere tehnic. Formatarea în sine a durat vreo 2 zile. Tipărirea a mai durat o zi. Putem să oferim asistenţă oricui care vrea să-şi accesibilizeze meniul, să-i spunem ce ar trebui să facă să fie accesibil. (Marian Pădure)
FeelYourMenu nu este prima acţiune de accesibilizare întreprinsă de elevii liceului Ghibu. Proiectele lor sunt utile şi ingenioase, realizate – foarte important de menţionat – cu consultarea persoanelor cu dizabilităţi. Anul trecut, o machetă tactilă a oraşului, prezentând principalele obiective turistice, a fost plasată pe Dealul Cetăţuii.
Foto: Sebi Berindean, Dan Ciulea
Andrea Nagy