Jurnal de părinte: Când copilului îi e frică de conversațiile dificile ale părinților cu profesorii
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2018, 09:27
O provocare prezentă a multor părinți și profesori sunt acum conversațiile dificile. Cum să vorbești fără ca discuția să devină una cu reproșuri, critică și atac la persoană și, mai ales, și copilul și relațiile să devină mai de încredere.
Mulți copiii simt, din păcate, frică când profesorul și părintele se văd și discută. De ce ai venit la școală? Am făcut ceva rău? Voi fi pedepsit? Iar se ceartă și profesorul se va răzbuna pe mine? Întâlnirea nu este una bună pentru ei. Iese prost, adesea. Este ceea ce gândesc mult prea mulți.
Când profesorul insultă copilul adesea și de față cu ceilalți colegi, îl critică, umilește, aduce jigniri pe care însă le justifică ori că a fost nesimțit/ă sau nu și-a făcut temele sau orice altceva l-a înfuriat și enervat. Și simte că are dreptul să pună limite în acest mod. Că altfel copiii ți se urcă în cap.
Și mai mereu comportamentul profesorului are o justificare, ceva nu a făcut bine copilul, a fost obraznic, a ridicat vocea, a trântit cartea. Sigur din păcate sunt copiii care se protejează și se apără de pedepsele și lipsa de siguranță din relațiile cu părinții și profesorii și reacționează cu agresivitate față de profesor, sau cu detașare. Oricum nu-mi pasă.
Cine îl sprijină pe profesor să se înțeleagă, să-și înțeleagă reactivitatea, pierderea controlului, vulnerabilitățile, să facă diferența între pedeapsă și abuz și acceptare, apreciere și motivarea copiilor?
Din păcate, unii profesori nu au acest sprijin, nici cunoștințe simple de psihologia copilului, și nici abilitatea de a crea o relație sigură, de încredere cu copiii.
Cred cu toată tăria că profesorii au mare nevoie de sprijin, nu de pedeapsă și critică, ci de sprijin, de psihoterapie adesea și de ajutor pentru a învăța să-și construiască relații sănătoase cu părinții și copiii. Fără să fie defensivi și să de-a vina pe copii, părinți, sistem, bani puțini, sărăcie…
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.