Se poate şi altfel: sau cum să faci matematica atractivă pentru elevi, de Ziua Echinocţiului de primăvară!
Deşi iniţial şi-a propus să marcheze şi în acest an echinocţiul de primăvară, pe 20 sau 21 martie, profesorul sălăjean, Mirel Matyas, cunoscut pentru că încearcă să-i atragă pe copii la ore prin altfel de cursuri sau purtând cravate cu formule matematice, a renunţat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Articol editat de Carmen Sas, 21 martie 2018, 12:21 / actualizat: 23 martie 2018, 9:17
El a reuşit să întâmpine în ultimii ani primăvara alături de elevii săi, mai ales în zilele cu soare, punând în practică formule matematice sau măsurând circumferinţa Pământului prin calcule cunoscute:
Vom încerca să punem în practică cunoştinţele voastre de matematică, aspecte de trigonometrie, cu un experiment interesant care a fost făcut cu mai mult de 2.000 de ani înaintea noastră de către Eratostene, care a reuşit, cu mijloacele empirice pe care le-a avut atunci, să determine circumferinţa Pământului. Vom măsura două lucruri: măsurăm băţul cât e de lung, după care măsurăm umbra. La noi, la această latitudine, băţul lasă umbră. Ne interesează cât e de largă umbra. Am măsurat două catete ale unui triunghi dreptunghic. Mergem în sala de clasă şi pe baza măsurătorilor noastre o să ne calculăm unghiul. Credeţi sau nu, acest unghi reprezintă unghiul de la centrul Pământului. Şi regula de 3 simplă ne ajută să găsim circumferinţa Pământului. Vom putea calcula cu o eroare foarte mică circumferinţa Pământului. (profesorul sălăjean Mirel Matyas)
Mirel Matyas spune că aşteaptă o zi cu soare pentru a se reîntâlni în această primăvară cu elevii săi în curtea şcolii, acolo unde vor încerca să pună din nou în practică experimentul lui Eratostene. Sau pentru a urmări cadranul solar din curtea Colegiului Tehnic Alexandru Papiu Ilarian, cadran sculptat într-o stâncă grea de câteva tone.
Adrian Lungu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.