TBC, bilanț trist: Deși numărul cazurilor a scăzut, România este fruntașă în Europa
Articol editat de , 22 martie 2018, 19:23
Deși numărul îmbolnăvirilor a scăzut semnificativ, România ocupă un loc fruntaș în Europa în privința cazurilor de tuberculoză. În preajma Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, Ioan Sergiu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare a vorbit joi, 22 martie, despre evoluția tuberculozei la nivel național, respectiv în județul Satu Mare.
Deși veștile sunt bune, adică la nivel național incidența tuberculozei a scăzut în ultimii zece ani – de la 110 la suta de mii de locuitori în 2007, la 62 la suta de mii de locuitori în 2017, România continuă să ocupe un loc fruntaș în Europa în privința acestei afecțiuni. Vești bune există și la nivelul județului Satu Mare, unde se înregistrează o reducere semnificativă a cazurilor de TBC, în prezent existând o incidență de 64,8 la suta de mii de locuitori. Totodată, zona Oașului nu mai este reprezentativă pentru numărul mare al cazurilor de tuberculoză, așa cum a fot mereu în ultimii ani, în schimb au crescut îngrijorător îmbolnăvirile în zona Tășnadului. Managerul Ioan Sergiu:
Până în anii 2013-2014, cele mai multe cazuri de TBC erau înregistrate în zona Oașului. Însă în ultimii ani, s-a constatat o descreștere a numărului de îmbolnăviri în această zonă, unde, la ora actuală se înregistrează cea mai mică incidență din județ, până la 51,6 la suta de mii de locuitori. În schimb, a crescut numărul cazurilor de tubercolză în zona Tășnadului, unde incidența a ajuns la 67,7 la suta de mii de locuitori. explicația ar fi că, cel mai mare procentaj din județ în 2017. (Ioan Sergiu)
Anul trecut, în județul Satu Mare au fost înregistrate 244 de cazuri de tuberculoză, cel mai mic număr din ultimii zece ani. Managerul Ioan Sergiu este convins că incidența tuberculozei va scădea semnificativ după ce Spitalul TBC va fi dotat cu două echipamente moderne, prin intermediul unui proiect de cooperare transfrontalieră:
Suntem în faza de inițiere a unui proiect de cooperare transfrontalieră cu un institut din Cernăuți, în scopul dotării SpitaluluiTBC din Satu Mare cu două echipamente de detectare rapidă a tuberculozei. Unul dintre echipamente va putea determina prezența genetică a tuberculozei la pacienți în aproximativ două ore și jumătate. Al doilea echipament va putea determina rezistența la antibiotice, ceea ce ar putea scurta timpul de determinare a prezenței bacteriei și de rezistență, procedeu care prin metodele clasice poate dura până la trei luni de zile. (Ioan Sergiu)
La nivel mondial, anul trecut au fost înregistrate peste zece milioane de cazuri de tuberculoză, cele mai multe în Asia. Numărul cazurilor din Europa a ajuns anul trecut la 420.000, iar în România, deși incidența a scăzut, se înregistrează 64 la suta de mii de locuitori. Prin intermediul programului național de control asupra tuberculozei – până în anul 2020 se dorește tratarea a cel puțin 90% din cazurile de TBC și diagnosticarea a cel puțin 85% dintre cazurile noi, astfel încât incidența ar trebui să scadă cu cel puțin zece procente anual.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.