Altfel despre sănătate: Alimentația în diabetul zaharat (4)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 martie 2018, 06:00
Demult, demult, cam prin anii ‘70-’80 alimentația în diabet era foarte selectivă și imaginată mai mult după intuiție decât pe fundamente științifice.
Pe vremea aceea, dacă erai diagnosticat cu diabet, ți se spunea să nu mănânci pâine, paste, cartofi, dulciurile și zahărul erau în totalitate interzise, fructele cu conținut ceva mai mare de carbohidrați, respectiv struguri, pere, prune erau de asemenea interzise și întrucât carnea nu conține carbohidrați, prin urmare nu crește glicemia (azi știm că nu este așa), era considerată “la liber”. S-au mai înrădăcinat (tot printr-o reprezentare mentală distorsionată a patogeniei bolii) conceptele că fructele dacă sunt acre nu cresc glicemia (prin urmare mere verzi poți să mănânci oricâte), sau, că dacă mănânci ceva acru după ce ai mâncat dulce, ai anulat efectele dulcelui.
Aceste legende persistă și astăzi, deși literatura științifică s-a schimbat mult de atunci.
În diabetul de tip 2, alimentația corectă este aceea care are ca rezultat scăderea în greutate sau menținerea greutății, dacă această se încadrează în intervalul normal. Se îndrumă pacientul către cerealierele integrale (pâine, făînă, paște integrale), legume, zarzavaturi, leguminoase, lactate, carne slabă, însă nu sunt deloc excluse cartofii, pastele, orezul și mămăliga și chiar și dulciurile concentrate. Condiția esențială este ca acestea să fie încadrate într-o alimentație hipocalorică dacă se țintește scăderea în greutate, sau normocalorică, dacă greutatea este normală. Defectul major în diabetul de tip 2 este rezistența la insulină, care este dată de adipozitatea în exces. În momentul în care reușim o scădere în greutate, vom diminua insulinorezistența și automat, răspunsul glicemic la tratament va fi mult mai bun.
Practic: mănâncă înțelept, ponderat, din toate alimentale care îți cad bine, mănâncă atunci când ți-e foame și oprește-te când te-ai săturat. Nu este așa de important dacă este înainte de ora 18:00 sau după, importantă este moderația. Nu se întâmplă nimic dacă ai mâncat o prăjitură, iar după 2 ore îți crește glicemia (poate peste 200 mgdl). Dacă în zilele următoare ai valori bune, atunci totul e în regulă. Contează media glicemiilor sau hemoglobina glicată (care nu se va ridica doar cu o glicemie mare din când în când). Nu este neapărat necesar să înlocuiești zahărul cu alți îndulcitori. O linguriță de zahăr pe zi nu va face mari stricăciuni glicemice, dacă suntem atenți și la restul alimentelor. Dușmanul absolut este fiecare kilogram pe care îl pui pe tine. Insulinorezistența va crește, iar diabetul va fi tot mai greu de controlat.
Am văzut, nu de puține ori, adevărate remisii ale diabetului (nu le putem spune vindecări), ca rezultat al schimbării radicale a alimentației și a regimului de exercițiu fizic. În aceste cazuri, scădem dozele de insulină până ajungem să o sistăm, iar mai apoi sistăm și terapia orală. Evoluții similare sunt și după chirurgia bariatrică.
În tipul 1 de diabet, un singur lucru este important: să știm să estimăm cantitatea de carbohidrați din alimente pentru a putea ajusta doza de insulină rapidă. În zilele de astăzi, insulinele sunt ultrarapide, intră imediat în acțiune și au durata de 3-4 ore. Acest lucru ne îngăduie flexibilitate în orarul de mese, gustările nu mai sunt obligatorii, iar administrarea insulinei se poate face înainte sau după masă. Alimentația nu exclude absolut nici un aliment sau categorie de alimente, îndulcitorii nu sunt obligatorii, este înțelept doar, să facem alegeri alimentare sănătoase.
În ghidurile din anii trecuți nici un supliment alimentar nu a câștigat destulă putere științifică pentru a ajunge la nivel de recomandări (nici Cromul, nici una dintre vitamine, extracte de afine sau alte plante). Doar scorțișoara s-a validat în câteva studii, dovedind a scădea excursiile glicemice postpradniale. Însă în ghidul din anul acesta și-a pierdut poziția.
Concluzia este că nimic nu reglează mai bine diabetul decât cumpătarea, moderația și înțelepciunea alimentară, alături de mișcare. Dacă reușești aceste lucruri, diabetul tău va evolua bine indiferent de tratamentul pe care îl faci (insulină sau terapie noninsulinică).
Dr. Mădălina Indrie
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.