Buna Vestire, sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși și greco-catolici
Articol editat de Carmen Sas, 25 martie 2018, 06:00
Articol editat de Carmen Sas, 25 martie 2018, 06:00
Biserica Ortodoxă sărbătorește Bună Vestire pe 25 martie a fiecărui an. Semnificația acestei sărbători este reprezentată de momentul în care Arhanghelul Gavril o anunță pe Fecioara Maria că va da naștere Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Creștinii țin cu sfințenie această sărbătoare, având în vedere faptul că, la nouă luni distanță, se va naște domnul nostru Iisus Hristos.
Nu doar biserica ortodoxă, ci și cea catolică susține faptul că Bună Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locația exactă în care această minune s-a întâmplat. Creștinii de credință catolică susțin faptul că Bună Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creștinii ortodocși consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.
Tradiţii și obiceiuri de Buna Vestire
Buna Vestire sau Blagoveştenia, este sărbătorită în Postul Paştelui, ca fiind prima în care biserica acordă dezlegare la peşte pentru creștinii care au postit până acum. Fiind dezlegare la pește, se spune că cel care va gusta peşte de Buna Vestire, se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăliga în apă, pentru că mor peştii.
În calendarul popular, această zi este cunoscută și sub denumirea de Ziua Cucului, deoarece se spune că astăzi are loc primul cântec al cucului, prin care acesta anunţă vestirea primăverii. Se spune că cei care numără de câte ori cucul îşi cântă numele, vor descoperi câţi ani mai au de trăit. Iar flăcăii și fetele puteau întreba astăzi: “Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita) ? De asemenea, craca pe care cucul a stat când a cântat, poate fi tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, astfel încât flăcăii nu vor decide să le ocolească.
În Bucovina, de exemplu, astăzi nu se pun ouă la cloşcă, deoarece se crede că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare. În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.