Ascultă Radio România Cluj Live

Un mic secret pentru o cafea perfectă

 

Un mic secret pentru o cafea perfectă

Articol editat de Carmen Sas, 25 martie 2018, 07:00

Un chimist de la Universitatea din Oregon susţine că secretul unei ceşti de cafea perfecte este de a folosi apă dură, împreună cu boabe proaspăt măcinate, care au fost depozitate în frigider. Dr. Christopher Hendon ne recomandă să evităm flitrele de cafea, dar şi măcinarea prea fină a cafelei, deoarece se poate strica gustul.

Magneziul şi calciul din apa dură menţin cofeina, ceea ce îmbunătăţeşte calitatea băuturii. Cu toate acestea, apa dură poate conţine bicarbonat, ceea ce face cafeaua amară. Boabele trebuie păstrate la frigider, deoarece cafeaua proaspăt preparată conţine dioxid de carbon, care se evaporă cu uşurinţă şi astfel se pierde aroma.

Este important, de asemenea, şi aparatul de măcinat cafeaua. Dacă boabele sunt măcinate prea fin, gustul cafelei nu mai este la fel de bun. Apa fierbinte trebuie să treacă uniform prin cafea şi procesul să fie constant. Prin urmare, cafeaua făcută la filtru nu are gust atât de bun, deoarece apa trece în special prin mijloc.

O echipă de specialişti în preparatul cafelei a testat sfaturile dr. Hendon şi a constatat că, dacă sunt respectate, cantitatea de cafea utilizată poate fi redusă. Este importantă determinarea raportului corect între cafea şi apă, precum şi presiunea apei pentru a maximiza gustul. Dr.Hendon şi-a început cercetarea, din cauza gustului schimbat al cafelei sale – într-o zi bună, în altă zi, cu un gust total diferit.

Din punct de vedere ştiinţific, m-am întrebat întotdeauna de ce nu pot face acelaşi lucru de două ori. Studiul meu a urmărit fiecare variabilă în pregătirea cafelei – de la măcinare, până la presiunea apei şi compoziţia ei minerală, a explicat acesta.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 12:00

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor

Ouăle se numără printre puţinele alimente care pot fi clasificate drept superalimente, datorită proprietăţilor lor benefice şi valorii lor...

Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor
De ce să eviți folosirea prosoapelor de hârtie?
Diverse sâmbătă, 26 aprilie 2025, 00:00

De ce să eviți folosirea prosoapelor de hârtie?

Prosoapele de hârtie sunt un ajutor indispensabil în multe bucătării, fiind utilizate pentru a șterge suprafețe, a absorbi grăsimi sau a usca...

De ce să eviți folosirea prosoapelor de hârtie?
Se scoate la licitație un ceas de buzunar aparținând unui pasager de pe Titanic
Diverse vineri, 25 aprilie 2025, 00:00

Se scoate la licitație un ceas de buzunar aparținând unui pasager de pe Titanic

Un ceas de buzunar de damă descoperit printre lucrurile unuia dintre pasagerii care a murit în timpul călătoriei inaugurale a celebrului Titanic...

Se scoate la licitație un ceas de buzunar aparținând unui pasager de pe Titanic
Cel mai mare tort cu căpșuni din lume
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 15:29

Cel mai mare tort cu căpșuni din lume

O patiserie de lângă Paris a recâștigat miercuri, 23 aprilie, recordul Guinness World Records pentru cel mai mare tort cu căpșuni din lume....

Cel mai mare tort cu căpșuni din lume
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 12:00

Alimente pentru purificarea sângelui

Un stil de viaţă nesănătos şi mediul dăunător provoacă acumularea în sânge a multor substanţe străine precum toxine, microbi şi metale...

Alimente pentru purificarea sângelui
Diverse joi, 24 aprilie 2025, 00:00

Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!

Pianistul Igor Levit va susține joi și vineri, 24-25 aprilie, un concert unic la Londra, programat să dureze mai mult de 16 ore, cântând solo-ul...

Concert unic la Londra – Aceeași partitură cântată de 840 de ori de un pianist!
Diverse miercuri, 23 aprilie 2025, 12:00

Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces

Pentru a reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, este suficient să consumăm între unu şi şase ouă pe săptămână, susţin...

Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces
Diverse marți, 22 aprilie 2025, 12:00

Pudra de roșcove în locul altor îndulcitori naturali?

Alternativele sănătoase și naturale sunt tot mai căutate, iar pudra de roșcove se remarcă prin multiplele sale beneficii și versatilitate....

Pudra de roșcove în locul altor îndulcitori naturali?