Cernobîlul reînvie printr-un experiment verde
Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2018, 06:00
Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2018, 06:00
Când vine vorba despre energie curată, cu greu te-ai putea gândi la zona abandonată a sitului nuclear de la Cernobîl.
Şi totuşi, sinistrul teritoriu al nimănui, rămas pustiu după cel mai mare dezastru nuclear din Europa, ar putea deveni locul celui mai incredibil experiment de energie verde din lume.
La aproape 100 de metri de locul dezastrului petrecut în urmă cu 32 de ani, se poate vedea astăzi o suprafaţă cu 4.000 de panouri fotovoltaice, fixate în placa groasă de beton care acoperă reziduurile radioactive şi sarcofagul reactorului care a explodat în aprilie 1986.
Acest experiment de energie solară al Ucrainei face parte din planurile ţării de a reduce dependenţa energetică de gazul natural rusesc.
Ce sens ar avea să transformăm terenuri agricole în câmpuri fotovoltaice când sunt atâtea terenuri afectate de activitatea umană şi distruse, ce nu pot fi utilizate pentru nimic altceva?, explică Yevgen Variagin, omul de afaceri iniţiator al proiectului, care avea 10 ani când s-a produs accidentul.
Astfel, din deşertul nuclear care ocupă o suprafaţă aproximativ egală cu cea a Luxemburgului, s-ar putea naşte şi ceva bun: o producţie de energie verde de până la 1,2 gigawati, suficientă pentru a alimenta 200.000 de case.
S-ar putea spune că este un fel de dreptate divină, o răzbunare a tehnologiei care permite producerea de energie curată tocmai acolo unde s-a petrecut cea mai mare catastrofă de mediu.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.