Incluziv: Aplicaţie pentru învăţarea limbajului semnelor, de acum şi în România
Prima aplicaţie de învăţare a limbajului semnelor a fost lansată în România. Proiectul va veni în sprijinul celor peste 25.000 de persoane cu deficienţe de auz care trăiesc în ţara noastră, dar şi a rudelor, prietenilor acestora.
Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2018, 06:00 / actualizat: 27 martie 2018, 12:20
Despre aplicaţia DLMGLSR am stat de vorbă cu Rodica Bogdan, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual:
Andrea Nagy: Cum funcţionează această aplicaţie?
Rodica Bogdan: Pentru a instala aplicaţia, trebuie să accesaţi Google Play sau App Store. Scrieţi în căutare DLMGLSR, iniţiale care înseamnă Dicţionar de Limbaj Mimico-Gestual / Limba semnelor române. În interfaţa programului veţi regăsi două butoane: Cuvinte şi Expresii. Dicţionarul este în ordine alfabetică. Puteţi vizualiza video-uri, sau să daţi la butonul Căutare şi să scrieţi cuvântul dorit.
Andrea Nagy: Deci practic este vorba despre o bază de date, sau include şi lecţii?
Rodica Bogdan: Există butonul Vrei să înveţi semne? Acesta va fi de ajutor pentru cei care doresc să comunice la un nivel conversaţional cu surzii.
Andrea Nagy: Pe cine va ajuta în primul rând această iniţiativă?
Rodica Bogdan: Persoane surde, părinţi, cadre didactice; într-un cuvânt, se adresează tuturor celor care utilizează deja limbajul gestual sau care vor să înveţe acest limbaj; cred că tuturor celor care şi-au dorit să spună „Bună dimineaţa! Ce mai faci?” unei persoane cu deficienţe de auz.
Andrea Nagy: E prima aplicaţie de acest gen din România. Apropo de asta: cât de universal e limbajul semnelor? Dacă eu îl învăţ la noi în ţară, mă va înţelege o persoană cu deficienţe de auz din Marea Britanie, să spunem?
Rodica Bogdan: Limbajul semnelor nu este universal. Însă cine şi-l însuşeşte, poate comunica la un nivel de bază cu surzii din alte ţări.
Andrea Nagy: Aplicaţia m-ar ajuta să învăţ limbajul semnelor de la 0, sau ar trebui să am cunoştinţe minime să o folosesc?
Rodica Bogdan: Folosirea aplicaţiei este un pas. Totuşi pentru a putea beneficia de lecţii mai complexe, consider că este nevoie de un curs în limbajul semnelor.
Prima aplicaţie de învăţare a limbajului semnelor din România s-a concretizat în urma unui proiect în valoare de peste 50.000 de euro.
Aplicaţia a fost promovată în 10 instituții și școli speciale din ţară. Instituţiile au fost dotate cu 54 de tablete, pentru ca DLMGLSR să poată fi folosit în mod curent în activităţile şcolare şi extraşcolare.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.