Simptomele anemiei și alimentele care ne ajută să scăpăm de ea
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 martie 2018, 12:00
Atunci când nu ai suficiente celule roșii de sânge, este posibil să suferi de anemie. Simptomele sunt: dificultăți de respirație, oboseală extremă, paloare, durere toracică, stare de confuzie, dureri de cap și infecții frecvente. Pentru a scapă de anemie, poți include în dieta zilnică aceste alimente care îți ameliorează considerabil starea sănătăţii:
Spanacul: această populară legumă cu frunze verzi ajută la prevenirea anemiei. Este o mare sursă de calciu, vitaminele A, B9, E și C, fier, fibre și beta-caroten, care ajută la îmbunătățirea stării de sănătate generală a organismului.
Roșiile conțin vitamina C și licopen: Vitamina C ajută la absorbția mai ușoară a fierului în organism. Ele sunt, de asemenea, bogate în beta-caroten și vitamina E.
Ouăle: Alimentele cu o mulțime de antioxidanți, precum și alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle, ne ajută să beneficiem de vitaminele necesare. Ouăle conțin substanțe nutritive dietetice cu foarte puține calorii. Un ou mare conține aproximativ 1 mg de fier. Consumul regulat de ouă ajută la construirea articulațiilor puternice și a oaselor.
Pâine integrală din cereale: o felie de pâine de cereale se spune că ar conține aproximativ 6% din fierul necesar zilnic organismului. Este o bună sursă de fier non-hem și ajută la combaterea deficitului de fier din corp.
Fasolea: Toate soiurile de fasole sunt surse importante de fier, dar trebuie să le prepari în mod corespunzător pentru a obține beneficii. Fasolea conține acid fitic care blochează absorbția fierului. Cel mai bun mod de a reduce conținutul de acid fitic este să se înmoaie fasolea peste noapte în apă caldă înainte de a o găti. Când vine vorba de fierul pe care îl luăm din fasole, soia se află în fruntea listei. Doar o ceașcă de soia fiartă îți oferă jumătate din necesarul zilnic recomandat. În plus, soia este un aliment cu un conținut scăzut de grăsime și are multe proteine care ajută la diminuarea anemiei.
Nucile sunt o sursă bună de fier și ajută la stimularea nivelului de fier din organism.
Mierea este un alt aliment ca sursă bogată de fier. Conține aproximativ 0,42 mg de fier în 100 de grame de miere. Mierea conține și cupru și magneziu, care ajută la creșterea hemoglobinei.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.