Deficit bugetar îngrijorător
Articol editat de Andrei Cretoiu, 28 martie 2018, 09:43
Peste 7 miliarde de lei a fost deficitul bugetar înregistrat de țara noastrã în luna februarie, neobișnuit pentru un început de an, când se înregistra un surplus – a declarat președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
El a adãugat cã o posibilã explicație este legatã de cheltuieli temporare, de genul celei privind înzestrarea armatei sau pentru plata subvențiilor pentru agricultori.
Ionuț Dumitru atrage însã atenția cã existã și alte tipuri de cheltuieli care ar putea afecta bugetul:
Aş spune că ceea ce îngrijorează este legat de dinamica cheltuielilor recurente, şi anume cheltuielile cu salariile cresc foarte repede, peste ceea ce s-a bugetat. Cheltuielile cu asistenţa socială cresc destul de repede şi încă nu a intrat în vigoare creşterea punctului de pensie, care e programat pentru jumătatea anului. La salarii începând cu martie vor fi creşterile destul de mari din educaţie şi sănătate, care se vor adăuga efortului bugetar de până acum. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile cresc foarte repede, în primele două luni ale anului – e adevărat că avem doar două luni, dar totuşi dinamica îngrijiorează, iar pe partea de venituri aş spune că e inexplicabil cum încasările din accize scad faţă de anul trecut, când accizele au fost crescute în septembrie, de asemenea, impozitul pe profit în continuare are o performanţă foarte slabă, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, afirmã însã cã pe primele douã luni ale anului veniturile au crescut foarte mult și a fost depãșit planul de încasãri stabilit pentru 2018 cu 21,5 la sutã, fațã de aceeași perioadã a anului trecut.
El a menționat cã și cheltuielile au crescut cu aproximativ 38 de procente, dar deficitul general consolidat, de 5,4 miliarde de lei pe primele douã luni, se încadreazã în graficul estimat, informează Radio România Actualități.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.