Cea mai ieftină casă, tipărită la imprimanta 3D
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 martie 2018, 06:00
Hrana, apa şi locuinţa sunt nevoi de bază ale omului, dar 1,2 miliarde de oameni din întreaga lume nu au o locuinţă, potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Resurse Ross Center pentru Oraşe Durabile. Iată însă că o companie start-up din Austin, SUA, vine să dea o soluţie, tipărind (la propriu) o casă.
Compania ICON a dezvoltat o metodă de tipărire 3D a unei case cu un singur nivel, în suprafaţă de 50 mp, din ciment, în cel mult 24 de ore – un timp infinit mai scurt decât cel necesar pentru construirea unei case în mod tradiţional. Dacă totul merge conform planului, un cartier social format din circa 100 de astfel de case va fi construit în El Salvador anul viitor, în parteneriat cu organizaţia non-profit New Story, care caută soluţii la problema lipsei de locuinţe.
Utilizând imprimanta Vulcan, compania poate tipări o casă întreagă pentru suma de 10.000 de dolari, dar studiază pentru a reduce costurile la 4.000 de dolari. Este mult mai ieftină decât o casă tipic americană, au susţinut promotorii demersului.
Primul model de casă proiectat dispune de living, dormitor, baie şi pridvor.
Mai există câteva companii care fac tipăriri 3D de case, spune reprezenantul ICON, „dar ies ca nişte magazii sau ca o colibă a lui Yoda din Războiul Stelelor„. „Pentru ca acest demers să aibă succes, trebuie să fie cele mai bune case„, tocmai de aceea compania s-a orientat spre utilizarea cimentului care să le dea încredere potenţialilor locatari care au îndoieli cu privire la rezistenţa structurii. „Cred că dacă am fi printat în plastic ne-am fi lovit de unele probleme„, mai spune reprezentantul ICON.
Dincolo de soluţiile pentru depăşirea crizei globale a locuinţelor, compania priveşte deja în viitor, făcând planuri pentru momentul în care comunităţi de pământeni vor părăsi planeta pentru a popula spaţiul cosmic.
Una dintre marile provocări este cum vom crea habitate în spaţiu. Aceasta este una dintre cele mai promiţătoare tehnologii potenţiale de creare de locuinţe.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.