Tradiţii pascale în Europa
Europa sărbătorește Sfintele Paşti, iar fiecare ţară europeană o va face în felul său. Obiceiurile pascale ale europenilor sunt foarte diferite: unii aprind focuri uriaşe, alţii îşi toarnă apă peste ei, iar alţii participă la procesiuni de rugă în tăcere.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 martie 2018, 16:22 / actualizat: 30 martie 2018, 18:13
* În Germania, ouăle colorate sunt aduse, în mod tradiţional, de iepuraşi. Acestea sunt ascunse în iarbă și tufișuri, iar în Duminica Paștelui, copiii pornesc în căutarea comorii prețioase. Prima mențiune scrisă a acestei tradiții datează din anul 1662.
* În Polonia are loc aşa-numita „udare” sau „stropire cu apă”, care se face luni, în a doua zi Paște. Băieții polonezi udă fetele aruncând în ele cu apă din găleți sau stropindu-le cu pistoale cu apă. Fetele nu rămân, însă, datoare şi le „plătesc” acestora cu aceeaşi monedă. Ritualul intitulat „Śmigus-Dyngus” amintește polonezilor de un eveniment local important – botezul ducelui Mieszko I în anul 966 şi convertirea Poloniei la creştinism.
* În Spania are loc iertarea păcatelor, obicei spaniol intitulat Semana Santa. În multe oraşe spaniole sunt organizate numeroase ceremonii religioase între duminica Floriilor şi cea a Paştelui. În cadrul acestor procesiuni, credincioşii merg desculţi şi poartă pălării ascuţite, precum şi robe sau măşti.
* În Anglia, înaintea Sfintelor Paşti se ţine post. Tradiţia spune că, în Vinerea Mare, englezii trebuie să mănânce cât mai puţin şi doar tradiţionalele „Hot Cross Buns”, chifle calde ornate cu cruce. Crucea ornamentală aminteşte de răstignirea Domnului Iisus Hristos. Un alt obicei local este acela al agăţării ouălor colorate pe crenguţele pomilor din grădină. Englezii sunt convinşi că acest lucru le aduce fericire.
* În Italia, de Paşte sunt organizate ceremonii religioase. În Vinerea Mare (Venerdi Santo), numeroase oraşe găzduiesc procesiuni prin care este reamintit drumul patimilor lui Hristos către locul de crucificare. Iar în Duminica Paştelui, aproape întreaga suflare se adună pentru a asculta mesajul tradiţional al Papei de la Roma şi tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi” în 60 de limbi.
* În Franţa, copiii pornesc în căutarea ouălor înroşite şi a dulciurilor abia în Lunea Paştelui. Între Joia Curată şi Vinerea Mare, clopotele bisericilor nu au voie sa bată, iar în Duminica Paştelui, când se aud clopotele în timpul slujbei de Înviere, francezii încep să se îmbrăţişeze.
* În Finlanda există tradiţia lovirii, în mod simbolic, a celuilalt cu crenguţe de mesteacăn. Acestea amintesc de frunzele de palmier cu care Iisus a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim. Iar în Duminica Paştelui, copiii ies pe străzi cu tobe şi goarne pentru a anunţa încheierea perioadei de doliu. În Finlanda, la fel şi în Germania, la lăsarea serii sunt aprinse focuri uriaşe de Paşte.
* În Rusia, ouăle roşii sunt considerate magice. Aici, dar şi în alte ţări din estul şi sud-estul Europei, precum România sau Grecia, Paştele se serbează conform tradiţiei ortodoxe. Ouăle de Paşte sunt colorate în roşu şi, potrivit tradiţiei, au puteri magice: aduc sănătate şi noroc.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.