Duminica Floriilor
Articol editat de cristina.rusu, 1 aprilie 2018, 06:00 / actualizat: 1 aprilie 2018, 9:10
Ortodocşii şi greco-catolicii sunt în Duminica Floriilor, moment ce aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, înainte de a fi răstignit pe cruce.
Iisus Hristos a intrat în Ierusalim acum aproape 2000 de ani, ca un om umil, călare pe un măgar, dar era aclamat de mulţime ca un împărat.
Evangheliile spun că oamenii îl primeau aşa pentru că auziseră de minunea pe care Iisus o făcuse nu cu mult timp înainte: învierea lui Lazăr.
Entuziasmul mulţimii nu era împărtăşit şi de liderii religioşi ai evreilor. Ei vedeau în Iisus un blasfemiator şi plănuiau să îl pedepsească. Planul avea să le reuşească peste puţin timp, în ziua de vineri, când Iisus avea să fie răstignit.
Intrarea Domnului în Ierusalim deschide Săptămâna Patimilor, cele mai dramatice zile din viaţa lui Iisus.
Floriile sunt o mare sărbătoare. Ele aduc sacrul pe pământ şi chiar dacă au rădăcini precreştine vom vorbi doar despre valoarea creştină a acestei sărbători. Această sărbătoare stă sub semnul unui simbol puternic, unul al reînnoirii şi al renaşterii.
De s-a ales tocmai salcia? Pentru că, salcia o rupi, o pui îm pământ şi ea creşte. Face rădăcină şi apoi asigură această trecere peste timp. De ce am ales ca de Florii să întâmpinăm totul cu salcie? Pentru că ea ne asigură drepul acesta al continuităţii dincolo de vreme.
Atunci când primim sălciile sfinţite, le ducem acasă, le punem la icoane, le punem la stâlpul prispei, ne lovim unii pe alţii cu aceste ramuri. În acel moment se transferă sacrul, pentru că aceste ramuri sunt de fapt pentru noi acele ramuri care l-au atins pe Iisus.
Prin această trecere dincolo de timp, noi ne situăm în prezentul acelui moment numit intrarea lui Iisus în Ierusalim.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.