Din Bucovina la Cluj: Gheorghe Rubanei, artistul care transformă oul în operă de artă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 aprilie 2018, 17:09
Încondeierea ouălor de Paște, este o tradiție străveche, de origine precreștină, practicată în Europa centrală și estică. Ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii. Acest obicei a fost ridicat la rang de artă în Bucovina, unde meșterii populari petrec mii de ore, în care cu răbdare și talent, pictează ouă. Așa este și Gheorghe Rubanei din comună Brodina, județul Suceava, care de 10 ani vine în preajma sărbătorilor pascale, cu ouă incondeiate, la Cluj. L-a cunoscut și Dan Izvoreanu:
Dan Izvoreanu: Să înțeleg că dumneavoastră pictați ouăle?
Gheorghe Rubanei: Da. Eu, soția și copiii. De curând copiii noștri au plecat în țări străine, să câștige mai bine, și am rămas noi bătrânii.
Dan Izvoreanu: Și ce ouă ne oferiți aici?
Gheorghe Rubanei: Ouă de struț, ouă de rață incondeiate cu ceară în relief, ouă de rață încondeiate cu vopsele lichide. ouă de lemn cu mărgele, ouă de struț, jumătate pictate-jumătate încondeiate, și bineînțeles cele de rață, de gâscă, de bibilică, de prepeliță. Orice ou, am avut și de crocodil…
Dan Izvoreanu: Văd că aveți expuse și ouă pe care ați aplicat mărgele.
Gheorghe Rubanei: Da, sunt ouă de lemn, care se pun într-o baie de ceară, se finisează, să fie ceară uniformă și cu un ac de mărgele se pun mărgelele pe culori, în modele.
Dan Izvoreanu: Știu că este o activitate foarte migăloasă și de durata. Cât vă ia pictatul la un ou?
Gheorghe Rubanei: La cerere cu ceară în relief, lucrăm câte 2-3 ore pe un ou. La cere în serie, merge mai repede, și avem o tehnică specială.
Dan Izvoreanu: Care sunt cel mai greu de realizat?
Gheorghe Rubanei: Pentru mine toate se realizează ușor, dacă îți place totul e ușor.
Dan Izvoreanu: Dar de exemplu, modelele pe care le expuneti aici, așa se făceau și în urmă cu 100 de ani? Sunt originale bucovinene?
Gheorghe Rubanei: Acestea pictate cu roșu, negru, galben, sunt tradiționale, cele cu motive florale.
Dan Izvoreanu: Ele sunt golite și rezistă mult și bine
Gheorghe Rubanei: Dacă nu este strivit, un ou incondeiat rezistă zeci de ani.
Dan Izvoreanu: Și au trecere aici în Transilvania?
Gheorghe Rubanei: Da, pentru că sunt un cadou frumos de Paști, pentru oricine.