Tradiţii şi obiceiuri de Paşti în Bistriţa-Năsăud
Articol editat de Andreea Leonid, 7 aprilie 2018, 12:30
Obiceiurile şi tradiţiile de Paşti ocupă în viaţa sătenilor din Bistriţa-Năsăud un loc aparte, fiecare zonă a judeţului respectând tradiţii vechi de sute de ani, care îi apără de rele şi îi ajută să fie sănătoşi tot anul.
În această săptămână s-au curăţat casele, se dau balamalele porţii cu usturoi, se cumpără haine noi pentru marea sărbătoare şi se respectă zilele în care nu se lucrează.
La Sângeorz-Băi, bărbatului îi revine sarcina sacrificării mielului care constituie unul dintre elementele necesare preparării mâncărurilor pentru marea sărbătoare. La Chiuza, în Vinerea Seacă se poate lucra la împrăştiatul muşuroaielor de cârtiţe şi furnici de pe păşuni, oamenii având convingerea că împrăştiate acum, ele vor seca.
În Sâmbăta Mare, femeile se spală pe cap, se piaptănă, se îmbracă cu haine curate şi se roagă, apoi se apucă de plămădit. În majoritatea satelor din Bistriţa-Năsăud în această zi se fac în cuptor pâinea, pasca, se vopsec ouăle şi se pregăteşte friptura pentru masa de duminică.
La Ciceu-Mihăieşti, înainte de a pleca la slujba de Înviere, gospodinele schimbă ştergarele cu unele albe, toată familia se spală pe faţă cu apa dintr-un lighean în care a fost pus un ou roşu şi-un bănuţ de argint să fie sănătoşi ca oul şi curaţi ca argintul.
Întreaga familie se îndreaptă spre biserică, bărbatul ia coşul cu produsele care urmează să fie sfinţite de către preoţi. La întoarcere, toţi membrii se aşază la prima masă festivă de Paşti, care este deschisă de cel mai vârstnic bărbat din familie care împarte pasca sfinţită. Pasca este frântă cu mâna şi împărţită la toţi cei din casă.
În ziua de Paşte, după ce s-au trezit, copiii se spală cu apă rece într-un lighean unde mama aşează un ou roşu şi o monedă de metal şi apoi se îmbracă cu haine noi. Primesc apoi de la părinţi “Paştele”, care constă în pâinea sfinţită adusă de la biserică şi, cu trăistuţa de gât, pornesc pe la vecinii şi rudele spunând “Hristos a înviat!”, iar gazda dă fiecărui copil câte un nou roşu.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.