[VIDEO] Incluziv: 7 invenţii extraordinare pentru persoanele cu dizabilităţi
Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2018, 11:45
Noi invenţii ne surprind în fiecare zi, pentru a ne ajuta să navigăm în această lume în permanentă schimbare. Pentru persoanele cu dizabilităţi aceste invenţii sunt şi mai importante, deoarece le aduc un plus de independenţă în viaţa de zi cu zi.
Iată câteva exemple de tehnologii incredibile din ultimii ani care au schimbat viaţa persoanelor cu dizabilităţi.
Pianul la care poţi cânta cu ochii
Este un sistem care îngăduie unei persoane cu dizabilităţi să cânte fără a se folosi de mâini. Cel care cântă îşi plasează pe cap un dispozitiv care îi permite să apese pe clape folosindu-se de mişcările ochilor şi ale capului.
Lingura anti-tremur
Această invenţie este importantă pentru că le permite celor cu boala Parkinson să mănânce fără ajutor. Tehnologia a fost achiziţionată de Google, care s-a angajat să o dezvolte în continuare.
Aplicaţie pentru contactul vizual
Multe persoane diagnosticate cu autism au dificultăţi în a menţine un contact vizual. Aplicaţia Look at me încurajează copiii autişti să stabilească un contact vizual folosindu-se de camera telefonului. În plus, încearcă să-i ţină motivaţi printr-un sistem de puncte, exerciţii, efecte vizuale şi sonore.
Maşinuţă electrică pentru cei în scaun cu rotile
Persoanele în scaun cu rotile pot rula direct în această maşinuţă electrică. Viteza este de 25 mile pe oră: din păcate prea lentă pentru autostradă, dar ideală în mediul urban.
Font pentru citire uşoară
Un grafician olandez a creat un font care să-i ajute pe dislexici să citească mai uşor. Ce e şi mai bine, fontul se poate descărca gratuit! Fontul schimbă forma literelor care arată asemănător, cum ar fi B şi D, fiind astfel mai uşor pentru cei cu probleme de citire să facă diferenţa între ele.
Cum să auzi cu limba?
O echipă de cercetători de la Colorado State University a dezvoltat o procedură prin care nervii din limbă pot fi antrenaţi să interpreteze sunete. Sunetul – cuvântul pisică de exemplu – este preluat de un dispozitiv plasat în ureche. Apoi este transformat în semnale electrice şi transmis unui dispozitiv situat în gură. Acest dispozitiv generează un semnal electric pe limbă, asociat cuvântului pisică. În timp, prin antrenament, creierul va ajunge să decodeze în mod automat semnalele electrice asociate diferitelor cuvinte.
Ham pentru plimbare
Hamul este de folos pentru cei cu mobilitate limitată sau cu boli neuromusculare, pentru că le permite să meargă cu ajutorul unei persoane din spatele lor.
Andrea Nagy
Sursa: YouTube
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.