Centre de informare turistică, fără obiective turistice
Articol editat de Camelia Velțan, 11 aprilie 2018, 13:33
O treime din comunele judeţului Bistriţa-Năsăud au accesat bani europeni prin Agenţia de Investiţii Rurale şi au amenajat centre de informare turistică.
Cele mai multe însă sunt închise. Singurul loc din care se poate afla ceva despre oportunităţile de vizitare este pagina web unde, de regulă, sunt trecute la obiective turistice tot felul de construcţii în paragină.
De exemplu, un centru de informare turistică este în comuna Chiochiş unde sunt doar două biserici care ar merita vizitate, însă nici acestea nu sunt deschise publicului larg. Tot în această comună este şi Castelul Wesselény, o ruină.
Alt centru similiar în valoare de 200.000 de euro s-a amenajat în comuna Şintereag, unde este rezervaţia, „La Sărătură”.
Şi în comuna Dumitriţa s-a făcut un astfel de centru. Acolo ar fi de vizitat doar Biserica evanghelică din secolul al XVI-lea, care a fost preluată de comunitatea ortodoxă.
Investiție de peste o sută de mii de euro şi în comuna Măgura Ilvei de la poalele Munţilor Rodnei. Acolo se poate vizita cimitirul eroilor din Pasul Rotunda, însă drumul este greu accesibil.
Și în comuna Runcu Salvei există un centru turistic în valoare de 200.000 de lei. Singurul obiectiv este Biserica din lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” construită în anul 1757.
Centre turistice cu adevărat funcţionale sunt la Bistriţa şi Năsăud. Primul promovează cu pliante şi suveniruri oraşul vechi, iar cel de-al doilea Ţara Năsăudului cu ale ei costume populare cu pană de păun.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.