Ziua Internaţională a bolii Parkinson
Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2018, 12:14
Majoritatea oamenilor ştiu doar cu aproximaţie ce este boala Parkinson şi care sunt cele mai frecvente simptome ale sale.
Pentru că 11 aprilie este Ziua Internaţională a Conştientizării bolii Parkinson, am adunat câteva lucruri mai puţin cunoscute despre această boală progresivă.
Boala Parkinson a fost descoperită de chirurgul britanic James Parkinson în 1817.
Vârsta medie a celor diagnosticaţi cu Parkinson este de 56 de ani. Abia 4% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi sub 50 de ani şi este extrem de rar ca boala să apară sub 40 de ani. Cea mai tânără persoană care a fost diagnosticată avea 12 ani.
Nu există nicio analiză de sânge, niciun test prin care boala poate fi diagnosticată. Medicii identifică 4 simptome clasice înainte de a pune un diagnostic: tremur, rigiditate a încheieturilor, încetineala mişcărilor şi o postură instabilă.
Probabilitatea de a avea Parkinson este de două ori mai mare în cazul bărbaţilor decât al femeilor.
Nu se cunoaşte o cauză a acestei boli. Cu toate acestea, a avea un caz în familie este considerat un factor de risc. Alţi factori asociaţi cu această boală sunt fumatul, poluarea, traumele craniene şi intoxicaţia cu metale grele.
Nu există tratament care să vindece boala Parkinson, sunt tratate doar simptomele pacienţilor.
Există o corelaţie între Parkinson şi depresie. Se crede că mai mult de jumătate din bolnavii de Parkinson suferă şi de depresie. În jur de 40% suferă de anxietate.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.