Cel care a îndrăznit să viseze imposibilul: Chris Hadfield
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 aprilie 2018, 12:21 / actualizat: 16 aprilie 2018, 9:56
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 aprilie 2018, 12:21 / actualizat: 16 aprilie 2018, 9:56
Este poate cel mai cunoscut astronaut în viaţă, iar o listă care să cuprindă toate premiile pe care le-a primit ar fi mai lungă decât acest articol. A prezentat oamenilor ca nimeni altul curiozităţile vieţii în spaţiu în clipuri care au făcut milioane de vizualizări.
Astăzi, de ziua mondială a aviaţiei şi a cosmonauticii, să vorbim puţin despre Chris Hadfield.
Chris Hadfield s-a născut în Canada, într-o familie de fermieri. În 1969, micul Chris, care avea 9 ani pe atunci, privea cu uimire la un televizor din vecini cum Neil Armstrong a făcut primul pas pe lună. Din acel moment, nimic nu i-a mai putut scoate din minte ideea de a deveni astronaut! Visul unui copil totuşi, mai ales că la acea dată Canada nu avea încă un program spaţial.
Hadfield a ales aşadar o altă cale, în mintea lui persistând însă visul copilului de 9 ani care a privit primii paşi pe lună. A obţinut o diplomă de inginer şi a intrat în aviaţie, învăţând să piloteze la vârsta de 15 ani.
Agenţia Spaţială Canadiană s-a înfiinţat în 1989. Cum se aflau abia la început, s-au gândit să-şi caute astronauţi… dând anunţ în ziare! Candidatul trebuia să fie canadian, să aibă o condiţie fizică bună şi să aibă o diplomă universitară. S-au prezentat 5300 de candidaţi din care au fost selectaţi 20, printre care şi Chris Hadfield.
Pregătirile au durat ani de zile, timp în care Hadfield a văzut cum încet-încet toţi colegii lui sunt selectaţi pentru o misiune, în afară de el. Era deja însurat şi tată a 3 copii când a fost selectat pentru prima lui misiune pe staţia spaţială Mir în 1995. A stat în spaţiu 8 zile şi a avut cel mai mic rang de la bord. A considerat totuşi că a obţinut o victorie, deoarece majoritatea candidaţilor nu ajung niciodată în spaţiu.
A aşteptat 6 ani până la următoarea lui misiune. În 2001, a condus echipa de astronauţi care a montat braţul robotic Canadarm 2 pe carcasa exterioară a Staţiei Spaţiale Internaţionale. Cu această ocazie a trebuit să iasă din staţie de două ori. De ambele dăţi a stat afară câte 7 ore şi 10 minute doar într-un costum spaţial.
Numele lui Hadfield a devenit cunoscut de publicul larg odată cu a treia lui misiune, ce a avut loc în 2012. A preluat comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale, devenind astfel primul canadian în această funcţie. Trebuie să menţionăm că până atunci s-a întâmplat extrem de rar ca staţia să fie comandată de un astronaut care să nu fie american sau rus.
Totuşi, nu cercetările ştiinţifice de pe staţie l-au făcut cunoscut pe Hadfield, ci clipurile şi fotografiile pe care le-a trimis pe Pământ. A arătat publicului cum se realizează în lipsa gravitaţiei activităţile de zi cu zi: cum e când plângi sau când storci un prosop, iar picăturile de apă nu cad ca pe Pământ.
Într-un alt clip, colonelul Hadfield îşi prezintă bucătăria spaţială:
Hadfield a şi cântat în spaţiu. Când a predat comanda la încheierea misiunii, şi-a luat rămas bun cântând melodia Space Oddity a lui David Bowie. Interpretarea lui a produs cel mai vizionat clip care s-a filmat vreodată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.