Lucruri inedite despre ouă
Articol editat de cristina.rusu, 13 aprilie 2018, 12:00
Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre acest aliment, apreciat şi consumat sub diverse forme de multe persoane.
În lume, în fiecare an sunt produse circa 1,2 trilioane de ouă.
Un locuitor al planetei consumă în medie 173 de ouă pe an. 40% din ouăle din lume sunt consumate în China, care este, de asemenea, cel mai mare producător de ouă de găină al planetei.
Recordul mondial de preparare a omletelor – 427 în 30 de minute – aparţine lui Howard Helmer.
O găină face în medie între între 250 şi 270 de ouă pe an, unele chiar şi peste 300.
Culoarea albă sau maro a coajei depinde de rasa de găini. Ouăle conţin cele mai importante proteine, minerale şi vitamine, iar gălbenuşul lor este una dintre puţinele surse naturale de vitamina D.
Partea comestibilă a ouălor conţine aproximativ 74% apă, 12% proteine şi 11% grăsime. Numărul porilor de pe suprafaţa cojii de ou ajunge până la circa 17.000.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.