Ce e comod poate fi şi la modă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 aprilie 2018, 06:00 / actualizat: 14 aprilie 2018, 9:44
Ne place să ne îmbrăcăm la modă și în același timp să ne simțim comod. Cum putem să fim trendy, să nu asortăm necorespunzător accesoriile sau culorile, am aflat de la designerul vestimentar Luciana Matei.
Luciana Matei: — Haine comode pentru femei şi bărbaţi înseamnă de fapt haine în care să te simţi bine; înseamnă haine lejere care transmit starea ta de bine. Suntem obişnuiţi în ziua de astăzi să luăm haine drăguţe ca aspect, dar acestea sunt din ţesături care nu sunt naturale şi mai ales vara provoacă disconfort.
Alina Nechita: — Cât de mult contează pentru noi şi în raport cu ceilalţi să purtăm haine comode?
Luciana Matei: — Cum ne simţim în hainele pe care le purtăm transmite starea noastră. Cei din jurul nostru percep ceea ce simţim noi când purtăm o haină incomodă. Modul în care te simţi în propria piele e ceea ce transmiţi mai departe.
Alina Nechita: — Ce este comod poate să fie şi la modă?
Luciana Matei: — Ce este comod poate să fie la modă fără nicio problemă, fiindcă tendinţele sunt într-o aşa manieră încât hainele lejere se poartă din ce în ce mai mult. Bluzele din mătase naturală, din in, din bumbac sunt foarte lejere.
Alina Nechita: — Putem să transformăm o haină care ne place în ceva comod?
Luciana Matei: — Bineînţeles. Trebuie să ţinem cont neapărat că e foarte important modul în care combinăm ţinuta cu pantofii, cu accesoriile. Pentru că degeaba ai un tricou comod care ţi-e foarte drag, dacă ai un pantalon care nu ţi se potriveşte şi-ţi oferă disconfort.
Alina Nechita: — Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le facem atunci când vrem să ne simţim bine în ceea ce purtăm?
Luciana Matei: — Foarte frecvent întâlnim combinaţii de ţesături naturale cu ţesături sintetice, ceea ce şi vizual este o greşeală, iar cel care o poartă sunt convinsă că simte un disconfort. Nu se potrivesc combinaţiile de bluziţe din mătase naturală brodată de exemplu cu un sacou care este o altfel de ţesătură. Sunt rochiţe de exemplu, tricouri, bluziţe asimetrice care cu un minim de accesoriu sunt foarte frumoase. Din dorinţa de a ieşi din anonimat, sunt foarte mulţi care greşesc şi accesorizează prost.
Alina Nechita: — De obicei acasă ne îmbrăcăm cu ce avem mai comod: cu tricouri vechi, cu pantaloni vechi. Cum e mai bine din punctul de vedere al designerului să ne îmbrăcăm acasă?
Luciana Matei: — Din păcate nu ajungem foarte mult să stăm acasă: toată lumea aleargă la serviciu, sau să-şi facă treburile prin oraş. Când ajungi acasă îţi doreşti confort, îţi doreşti să-ţi arunci pantofii din picioare, să iei cămaşa de pe tine şi să stai relaxat. Foarte multe femei se transformă când ajung acasă în gospodine: aruncă hainele frumoase şi îşi iau un tricou vechi. Contează totuşi ca cei din jur să aibă sentimentul, chiar dacă eşti îmbrăcată comod, că eşti aranjată, cochetă. Contează să nu ai sentimentul când treci prin faţa oglinzii că îţi vine să întorci capul pentru că eşti îngrozită de imaginea cu tricoul vechi.
Alina Nechita: — O altă greşeală pe care eu ştiu că o fac: hainele bune le pun deoparte să le port într-o zi; şi probabil că ajung să nu le port.
Luciana Matei: — Poate aşa am fost educaţi, ca hainele bune să le păstrăm pentru când mergem în oraş, pentru duminică, pentru sărbători. Dar acum hainele sunt mult mai accesibile. Pot să spun că 90% dintre clientele mele pleacă direct din magazin îmbrăcate. Pur şi simplu au nevoie de o schimbare: vin obosite, vin epuizate; şi un tricou nou, orice ţinută nouă le schimbă starea. Aşa că scoateţi, doamnelor, hainele din dulap, purtaţi-le cu drag atunci când le-aţi cumpărat.
Alina Nechita/Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.