Ascultă Radio România Cluj Live

Handbalistul Ramon Șomlea: Cred că putem să ne batem cu orice echipă de la egal la egal

Ramon Șomlea handbalist CSM București

Handbalistul Ramon Șomlea: Cred că putem să ne batem cu orice echipă de la egal la egal
Foto: Ramon Șomlea handbalist CSM București

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 aprilie 2018, 06:00 / actualizat: 15 aprilie 2018, 10:43

Echipa masculină de handbal a României va întâlni Macedonia în barajul de calificare la Campionatul Mondial din 2019. Meciul se va desfășura în luna iunie la Cluj iar turneul final al Campionatului Mondial 2019 va avea loc în Germania și Danemarca, între 10 și 27 ianuarie.

Membrii lotului național de handbal s-au antrenat timp de o săptămână la Cluj, înaintea sărbătorilor pascale. Dan Izvoreanu i-a întâlnit, între două antrenamente, pe antrenorul second al echipei, Eliodor Voica și pe jucătorul Ramon Șomlea.

Eliodor Voica: — Am avut aici, cu acordul Universităţii Babeş-Bolyai, o perioadă foarte bună de pregătire. Mă refer la această săptămână în care am beneficiat de utilităţile pe care dumneavoastră le aveţi aici, iar noi am putut să ne efectuăm acest stagiu în condiţii mai mult decât bune în vederea pregătirii meciului de baraj din iunie, pe care îl vom desfăşura tot în Cluj. Ne referim la meciul de baraj împotriva Macedoniei, care este o echipă foarte bună şi este un meci extrem de dificil. Pentru noi în momentul de faţă echipa Macedoniei – o echipă titrată, cu jucători buni – reprezintă următorul obiectiv.

 

Dan Izvoreanu: — Vorbiţi-mi un pic despre noul antrenor al echipei, am înţeles că e din Spania. De cât timp ocupă această funcţie?

Eliodor Voica: — De 2 ani conduce echipa naţională de seniori a României, este unul dintre cei mai mari antrenori ai momentului. Pe lângă faptul că antrenează echipa României A, el coordonează şi echipa României B (pentru că suntem în momentul de faţă cu 2 loturi).

Eliodor Voica, antrenor handbal

Dan Izvoreanu: — Ce a schimbat domnul antrenor de când a venit?

Eliodor Voica: — Sunt foarte multe lucruri care s-au schimbat. A venit cu alte metode de lucru, o altă mentalitate. Cred că este un mare plus pentru noi, iar lucrul acesta s-a văzut nu doar odată în exprimarea din teren.

Dan Izvoreanu: — Limba română nu e un impediment pentru dânsul?

Eliodor Voica: — Absolut deloc. Se vorbeşte limba engleză, se vorbeşte limba franceză; în plus avem şi cunoscători de spaniolă.

Dan Izvoreanu: — E prima dată când faceţi cantonament aici la Cluj la această bază sau aţi mai fost cu echipa?

Eliodor Voica: — În această bază este pentru prima dată. Am mai avut acum un an un meci împotriva Poloniei pe care l-am desfăşurat tot aici la Cluj. Clujul a fost pentru noi o gazdă foarte bună.

Dan Izvoreanu: — Şi cum vi se pare aici în parcul Iuliu Haţieganu?

Eliodor Voica: — Nu am apucat să-l vizităm pentru că avem un program foarte încărcat, dar la o primă impresie mi se pare frumos şi de bun gust. Cred că vă puteţi bucura liniştiţi de această oază de verdeaţă.

Dan Izvoreanu: — Ce mai aveţi în program până la meciul din iunie?

Eliodor Voica: — Până la meciul din iunie fiecare sportiv merge la club, desfăşoară activitatea şi competiţia internă. După care ne vom reuni pentru principalul nostru obiectiv, meciul de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial.

 

Dan Izvoreanu: — Alături de mine se află şi unul dintre jucătorii de la Echipa Naţională de Handbal a României. Pe ce poziţie joci în echipă?

Ramon Şomlea: — Joc pe poziţia de centru. În ultimul an am făcut pasul spre echipa de seniori, a fost un lucru foarte bun pentru mine şi mă bucur că fac parte din această echipă. Sper să fac parte în continuare din lotul naţional şi să ajut la îndeplinirea obiectivelor.

Dan Izvoreanu: — Aveţi emoţii pentru meciul de baraj din iunie?

Ramon Şomlea: — Evident, vor fi două meciuri foarte grele, Macedonia este o echipă foarte bine închegată şi a jucat aproape tot timpul la nivel înalt. Va fi destul de greu.

Dan Izvoreanu: — Tu la ce echipă joci în mod normal?

Ramon Şomlea: — La CSM Bucureşti.

Dan Izvoreanu: — De cât timp faci handbal?

Ramon Şomlea: — De 10 ani.

Dan Izvoreanu: — Ai mai făcut antrenamente la Cluj? Cum ţi se pare?

Ramon Şomlea: — Faptul că am venit aici în parcul Iuliu Haţieganu îmi trezeşte o amintire foarte plăcută, pentru că eu aici am început handbalul. Am început în această sală, ştiu cum a fost înainte şi cum este acum. Au progresat foarte mult, au modificat şi parcul. Este un lucru îmbucurător că sunt condiţii foarte bune aici.

Dan Izvoreanu: — Cum vă înţelegeţi cu domnul antrenor spaniol?

Ramon Şomlea: — Acum toată lumea vorbeşte limba engleză. Avem o atmosferă foarte bună. Vă daţi seama că are o experienţă mare în spate şi ne exploatează la maxim, învăţăm multe lucruri noi.

Dan Izvoreanu: — În ce constă o zi de antrenament pentru voi?

Ramon Şomlea: — Dimineaţa avem sală de forţă aproximativ o oră. Apoi intrăm în sală şi începe antrenamentul de handbal. Iar apoi luăm prânzul, urmat de o oră sau două de odihnă, după care înapoi la sală pentru încă 2 ore de antrenament de handbal.

Dan Izvoreanu: — Crezi că nivelul la care se joacă acum handbal la Echipa Naţională este pe acelaşi palier cu nivelul european de handbal?

Ramon Şomlea: — Cred că avem potenţial foarte mare. Iar dacă jucăm cu încredere şi devotament, cred că putem să ne batem cu orice echipă de la egal la egal.

Dan Izvoreanu: — Unde ai vrea să ajungeţi după ce veţi câştiga meciul cu Macedonia?

Ramon Şomlea: — Primul obiectiv este să trecem de Macedonia, iar apoi uşor-uşor, pas cu pas, dorim să ajungem cât mai sus.

 

Dan Izvoreanu/Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca