Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2018, 06:00
Salut și bine v-am găsit la o ediție dedicată iubitorilor de pisici în special!
Astăzi vom povesti puțin despre beneficile deținerii pisicilor ca animale de companie. Personal, sunt o mare iubitoare de feline, atât cele sălbatice, cât și pisicile din apartamentele noastre. Din fericire, știu că nu sunt singura – pisicile fiind animale de companie foarte îndrăgite, populare atât în viața reală, cât și pe internet! Mai mult chiar, până și oamenii de știință din domeniul psihologiei au început să studieze beneficiile unei relații sănătoase cu o pisică.
1. Ne ajută să ne relaxăm, să scădem nivelul de stres
Nu e o veste foarte nouă pentru orice om care își împarte casa cu o felină. Oamenii de știință au studiat beneficiile torsului pisicilor asupra noastră și al momentelor de mângâiere și tandrețe cu mica felină. Atunci când ținem în brațe o pisică, ea toarce frumos, e liniștită – ne liniștim și noi. Mai mult chiar, Dr. Melanie Greenberg care a studiat acest fenomen, a concluzionat că într-o astfel de sesiune de mângâiere a pisicii, în corpul nostru se eliberează oxitocina, hormonul iubirii sau al formării de legătură, conexiune. Acest hormon contribuie la reducerea stresului și susține relaxarea noastră atât fizică, cât și psihică.
2. Contribuie la sănătatea inimii noastre
Mai mult chiar, există și beneficii asupra sănătății fizice. Ne e mai dificil să le vedem cu ochiul liber, având loc în organismul nostru. Însă cercetătorii din domeniul vascular și neurologic au arătat că există o relație pozitivă între deținerea unei pisici și scăderea tensiunii arteriale și a riscului de atac cerebral sau cardiac. Pe scurt, conform acestora, ritmul torsului pisicii ne „calmează nervii”.
3. Pot prevenii alergiile
Pe lângă asta, din punct de vedere medical, sunt o serie de studii care au arătat existența unei posibile relații între deținerea unui animal de companie în copilărie, în special, și dezvoltarea unui sistem imunitar mai puternic. Într-un studiu pe alergii, cercetătorul Haworth afirmă că prin oferirea sistemului imunitar ceva natural cu care să lucreze, se dezvoltă într-o manieră normală și sănătoasă și învață să nu reacțieze prea puternic în viitor, la elemente care nu sunt de fapt amenințătoare sau periculoase [pentru organismul nostru].
4. Înlătură plictiseala și sentimentul de singurătate din viețile noastre
Cu toții mai avem momente de singurătate sau de plictiseală, de multe ori acesta e motivul pentru care alegem și să ne împărțim viața cu un animal, pentru compania minunată a acestora. Cercetătoarea Greenberg afirmă că trăim într-o perioadă în care ne simțim deseori deconectați de cei din jur, iar acest sentiment deseori contribuie la apariția, menținerea sau agravarea multor boli. Compania unui animal ne oferă o serie de beneficii unice la nivel emoțional.
Sper că fie după citirea acestui articol, fie în timp ce îl citiți, aveți în brațele voastre un mic ghem torcător care să vă relaxeze și să vă aducă liniște.
Atât pentru astăzi, vă așteptăm și data viitoare când vom continua discuțiile despre animalele de companie din viețile noastre. Să aveți o zi minunată de primăvară!
Carina Matei/Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.