Cu punct şi fără punct: şahul pentru nevăzători
Articol editat de cristina.rusu, 20 aprilie 2018, 06:00 / actualizat: 20 aprilie 2018, 8:04
Cupa Francisc Cori, un concurs naţional de şah pentru tinerii nevăzători, are loc zilele acestea în Cluj-Napoca.
Evenimentul, aflat la a 49-a ediţie, aduce laolaltă în fiecare an tineri din cele 7 şcoli pentru deficienţi de vedere de la noi din ţară.
Şahul este un sport foarte important în şcolile pentru nevăzători.
Este un mijloc de inserţie eficace, deoarece este printre puţinele jocuri pe care nevăzătorii îl pot juca împreună cu semenii lor văzători.
Numele concursului derivă de la un profesor de biologie al şcolii din Cluj care în anii‚ 50 a introdus pentru prima oară şahul în lumea nevăzătorilor.
Ca reguli de joc, şahul pentru nevăzători nu este diferit de cel obişnuit.
Mai multe aflăm de la Valeriu Silviu Vanda, profesor al Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca şi unul dintre organizatorii concursului:
V.S. Vanda: În şahul pentru nevăzători, pentru ca jucătorul să distingă între alb şi negru, pătratele negre sunt uşor ridicate şi piesele negre au în vârful lor un punct. Fiecare pătrat este dotat cu un orificiu, iar piesele au un picioruş prin care se înfig în tabla de şah, pentru a nu se răsturna în momentul în care sunt atinse de jucător.
Andrea Nagy: Cum vi se pare, sunt interesaţi elevii nevăzători de şah?
V.S. Vanda: Le place. Însă în ultimul timp se vede un regres, pentru că alte preocupări – în primul rând calculatorul – le consumă foarte mult timp. Calculatorul are totuşi avantajele şi rostul său, unii joacă foarte mult cu calculatorul şi se antrenează. În Cluj ne-am axat pe cei mici, pe a creşte jucători. Cei mici arată pasiune, interes, însă trebuie să le cultivăm răbdarea. Şahul cere multă răbdare, ori ei sunt impulsivi, vor să joace rapid. Prin joc putem să le dezvoltăm gândirea şi strategia care trebuie unei partide. Chiar s-a discutat şi ca şahul să devină o materie opţională în cadrul şcolilor din România.
Andrea Nagy: Există competiţii de şah în care nevăzătorii joacă împreună cu văzătorii?
V.S. Vanda: Am avut şi meciuri cu alte şcoli, am participat şi la campionatele orăşeneşti şi judeţene, unde suntem invitaţi să participăm. La acestea se joacă pe două table: nevăzătorul are tabla sa, iar adversarul joacă pe tabla lui anunţând mutările.
Există o notaţie de şah în alfabet braille, elevii înregistrează şi păstrează şi în acest fel fiecare partidă a cupei Francisc Cori.
Ediţia de anul acesta aduce câteva noutăţi pe care ni le explică domnul Valeriu Silviu Vanda:
Anul acesta concursul se va desfăşura inter-echipe, fiecare şcoală va fi reprezentată de 3 jucători. În funcţie de rezultate, de atitudinea jucătorilor, urmează să decidem dacă concursul va fi individual sau pe echipe în continuare. O altă noutate o reprezintă cronometrele vorbitoare de pe mesele de joc, care vor spune jucătorului exact câte minute mai are, în acest fel el nemaifiind dependent de arbitru.
Cupa Francisc Cori reuneşte participanţi din Târgu Frumos, Iaşi, Buzău, Bucureşti şi, bineînţeles, Cluj.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.