Singura școală din Cernăuți unde se învață Cultura și Tradiția Românească, are nevoie de ajutorul nostru!
Articol editat de , 24 aprilie 2018, 15:17 / actualizat: 26 aprilie 2018, 17:09
Un spectacol folcloric organizat în scopul strângerii de fonduri pentru reabilitarea Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească Ciprian Porumbescu din Cernăuți – Ucraina, va avea loc miercuri, 25 aprilie, începând cu ora 18:00, la Teatrul Municipal din Carei.
Intitulat Uniți în cuget și simțiri, spectacolul va fi susținut de Ansamblul Folcloric Ceatăra din Carei și formația vocal-folclorică Perla din Cernăuți. Intrarea la eveniment este liberă, iar cei care doresc, pot face donații la fața locului, înainte sau după concert.
Evenimentul, organizat de Centrul Cultural al municipiului Carei în colaborare cu Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți și se înscrie în seria manifestărilor organizate cu prilejul aniversării Centenarului României.
Școala Populară de Artă Ciprian Porumbescu din Cernăuți este singura instituție din Ucraina în care se studiază Cultura și Tradiția Românească, iar prin discipolii săi păstrează și pune în valoare Tezaurul Cultural Românesc de pe aceste meleaguri înstrăinate și din păcare uitate în anul 1944. Instituția are un efectiv de 137 de copii cu vârste cuprinse între 5-19 ani și funcționează exclusiv pe bază de voluntariat. Pentru că nu primește ajutorul necesar din partea autorităților din acea zonă, reabilitarea școlii este posibilă doar cu sprijinul celor care doresc să contribuie la salvarea acesteia. Pentru reabilitare este nevoie de parchet laminat, obiecte sanitare, faianță, vopsea lavabilă, mpbilier pentru sălile de clasă și convectoare electrice. Administratorii școlii doresc să înființeze și o bibliotecă proprie a instituției, în care să se regăsească cele aproximativ 5.000 de volume pe care le dețin, Pentru asta au nevoie atât de mobilier adecvat, cât și de alte cărți în limba română, aparținând clasicilor, dar și de cărți de povești.
Pe lângă donațiile ce vor fi făcute înainte sau după concert, oricine poate să dea o mână de ajutor, anunțându-l telefonic despre această dorință pe coordonatorul din Carei al colectei, Dragoș Georgescu, telefon-0745149608. Beneficiarii se angajează să trimită un raport cu justificări fiecărui donator, în care se va menționa unde și în ce scop au fost folosite donațiile.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.