Cetatea Sătmarului, descoperită de arheologi [FOTO]
Articol editat de , 25 aprilie 2018, 16:17 / actualizat: 27 aprilie 2018, 17:23
Articol editat de , 25 aprilie 2018, 16:17 / actualizat: 27 aprilie 2018, 17:23
O parte a fortificațiilor Cetății Sătmarului a fost descoperită de arheologii sătmăreni cu prilejul săpăturilor efectuate în centrul municipiului, sub fostul Teatru de Vară.
Locul cetăţii construite pe parcursul secolului al XVI-lea nu mai este astăzi vizibil. Astfel, poziţionarea ei exactă pe o hartă contemporană a rămas o problemă deschisă a istoriei locale, descoperirea făcută în aceste zile de arheologii sătmăreni fiind cu atât mai importantă.
Szocs Peter, istoric la Muzeul Județean Satu Mare precizează că specialiștii instituției bănuiau că în acel loc a fost cândva Cetatea Sătmarului, iar cu prilejul săpăturilor au fost descoperite un turn de apărare și o parte a fortificațiilor și au mai fost găsite materiale care atestă viața cotidiană a garnizoanei. Cetatea, care a funcționat între 1560 și 1720, a fost lărgită și reabilitată de mai multe ori, arheologii Muzeului Județean descoperind mai multe nivele de fortificații și lărgire.
Realizat din lemn, țăruși și pământ bătătorit, bastionul identificat a avut atât rolul de-a susține tunurile cetății, cât și de apărare împotriva artileriei. Pe lângă fortificații, arheologii au mai scos la lumină și vase de provizii, o ghiulea și mai multe obiecte din metal.
Statutul cetăţii Sătmarului era unul special, deoarece a fost nu doar o fortificaţie de graniţă împotriva turcilor, ci şi o cetate limitrofă între Regatul Ungariei şi Principatul Transilvaniei.
Fortăreaţa a continuat să fie un punct cheie şi în timpul Războiului Curuţilor, dintre Francisc Rakoczi al II-lea, ultimul principe independent al Transilvaniei, şi Casa de Austria. Francisc Rakoczi al II-lea, care a cucerit cetatea, a poruncit, în anul 1705, ca zidurile ei să fie distruse, pentru a nu fi recucerită de austrieci.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.