Jurnal de părinte: Reziliența emoțională a copiilor – cum să creștem copii curajoși și rezilienți (1)
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 aprilie 2018, 13:13 / actualizat: 25 aprilie 2018, 17:34
Cum îi sprijinim pe copii să se adapteze și momentelor dificile, stresante? Când a avut o ceartă cu un bun prieten, are un test important sau și mai dificil, i-a murit animalul lui drag. Copiii au firesc multe momente dificile, și este important pentru ei cum îi sprijinim în aceste momente, cum le oferim acceptare și înțelegere.
Unii copii care se nasc cu o rezistență psihică mai mare decât alții, însă această rezistență emoțională ca și cea fizică se poate antrena. Așa cum îți antrenezi corpul când faci drumeții pe munte, este un efort cu multe momente de disconfort și implică dorința de face acel lucru și perseverență. Chiar dacă sunt copii mai sensibili la disconfort, cu toții pot învăța să devină mai rezistenți emoțional.
Cum pot devenii copiii mai rezilienți emoțional?
1. În primul rând când părintele este rezilient, copilul are mari șanse să fie și el rezilient. Și simplu, pentru că ei învață din ceea ce facem noi părinții, cum rezolvăm o problemă dificilă, ne tot plângem și avem o atitudine de blamare a celorlalți, dăm vina pe alții, soartă sau guvern? Bârfim adesea, sau în certurile cu partenerul criticăm sau țipăm? Cum percepem viața? Grea? Periculoasă și amenințătoare – nimănui nu-i pasă de tine, sau nu poți avea încredere în oameni, sau nu ceri ajutor că asta ar însemna că ești slab și vulnerabil? Fii atent la cum te sabotează mintea? Când și cum judeci, pe tine și pe ceilalți. Cum ai interpretat intențiile celorlalți. Care este viziunea ta asupra vieții? Crezi că ai puterea de a-ți face viața frumoasă sau crezi că trebuie să supraviețuiești vieții. Cum percepi incertitudinea? Cum ai tu grijă de tine ca părinte?
2. Când părintele reacționează cu calm, răbdare și înțelegere în aproape orice situație inconfortabilă pentru copil, atunci copilul își înțelegere mintea și trăirile. Când își înțelege mintea, își va înțelege și cum funcționează fără judecată și ne-acceptare sau respingere.
Domnica Petrovai, psihoterapeut, psiholog clinician
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.