29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război
Astăzi este Ziua Veteranilor de Război. Data la care este marcată această zi aminteşte de 29 aprilie 1902, când Regele Carol I a recunoscut pentru prima dată oficial titlul de „veteran de război”, la cererea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă. Începând din anul 2008, Ziua Veteranilor de Război este celebrată în fiecare an, potrivit unei hotărâri de guvern. În marile garnizoane din ţară şi din Capitală au avut loc, în aceste zile, depuneri de coroane la monumentele comemorative, ceremonii militare şi religioase, adunări solemne, spectacole şi expoziţii cu tematică militară.
Articol editat de Andreea Leonid, 29 aprilie 2018, 12:27
La 23 august 1944, România rupea alianţa cu puterile Axei şi trecea de partea Aliaţilor, iar în mai puţin de o lună începea lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord. Una dintre cele mai mari tragedii ale Armatei Române a fost la Oarba de Mureş, bătălie în care şi-au pierdut viaţa 11.000 de militari români. În linia întâi a fost Ion Condrache, veteran de război.
Ion Condrache: La Oarba de Jos, 16 zile nu am înaintat o palmă. Ei băteau la Turda, noi băteam mai sus, înspre Târgu Mureş. Am mutat poziţia la Cucergea. Ne-a lăsat înpsre Turda. Au murit săracii acolo, cimtir viu.
Generaţia tânără are obligaţia să respecte jertfa militarilor români pentru apărarea ţării, spune Constantin Ispas, general de divizie şi veteran de război.
Constantin Ispas: Eu la 17 ani eram la Ţiganca, în regimentul de gardă Mihai Viteazul, sunt singurul supravieţuitor din acest regiment. Veteran de război în regimul comunist, nu mi s-a dat nimic, nici nu am fost recunoscuţi, toţi am fost consideraţi criminali de război.
România mai are în prezent aproximativ 8.300 de veterani de război, 250 de văduve de război şi 63.000 de văduve de veterani de război.