Reguli pentru un picnic în siguranță
Nu puţini sunt cei care optează zilele acestea pentru un grătar în aer liber. Autorităţile atrag atenţia că sunt anumite reguli care trebuie respectate, pentru prevenirea unui incendiu, chiar şi în locurile special amenajate.
Articol editat de Andreea Leonid, 29 aprilie 2018, 12:40
Purtătorul de cuvânt al Inspactoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, capitanul Cătălin Chirca: În zonele de agrement, focul se poate aprinde doar în locuri special amenajate, în condiţii care să nu permită propagarea focului la vecinătăţi. După aprinderea grătarului, este importantă monitorizarea în permanentă a arderii, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flcările spre vegetaţie sau transportând scânteile la distanţe foarte mari. O altă măsură o reprezintă supravegheera continuă a copiilor, pentru a preveni jocul acestora cu focul. Totodată, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă. Nu în ultimul rând, înainte de plecare, focul trebuie stins, iar cenuşa trebuie acoperită cu pământ.
Echipe ale Gărzii de Mediu verifică zonele amenajate pentru grătare şi îi amendează pe cei care nu respectă natura.
Şeful Direcţiei Arii Protejate din cadrul Gărzii de Mediu, Marius Popescu: Persoanele fizice riscă sancţiuni începând de la o sută de lei, mergând până la 2000 de lei, în cazul abandonării deşeurilor generate de către aceştia, iar sancţiunile maxime sunt de 5000 de lei pentru cei care nu respectă modalitatea de aprindere şi de utilizare a focului în aceste zone destinate picnicului.