Terapie prin croitorie
Articol editat de cristina.rusu, 29 aprilie 2018, 06:00 / actualizat: 29 aprilie 2018, 7:30
Liliana Iamandi a învățat de mică să coasă și a prins o pasiune pentru această deprindere, pe care vrea cu tot dinadinsul să o transmită mai departe.
A încercat să le insufle pasiunea ei elevilor, dar din păcate nu a reușit să stea prea mult timp în sistemul de învățământ. Așa că predă croitorie pe cont propriu.
Mai multe detalii despre acest curs de croitorie, cât de dornici sunt sibienii să învețe să coasă și dacă printre cursanți se află și bărbați a aflat Laura Matei de la inițiatoarea cursului, Liliana Iamandi.
Laura Matei: Cine sunteţi şi cum a luat naştere acest curs?
Liliana Iamandi: Sunt inginer textilist şi dascăl în egală măsură. M-am îndreptat spre Liceul Textil, unde am întâlnit o profesoară deosebită care m-a făcut să prind drag de meserie. Bunica a fost croitoreasă, practic m-am născut printre aţe şi materiale.
Într-un moment de cumpănă colega mea de la şcoală, permanent entuziasmată de ce puteam să fac, m-a rugat să o învăţ şi pe ea. A fost destul să însămânţeze ideea, după care mai multe prietene ale ei au vrut să înveţe.
Mi-am amenajat atelierul care fusese cândva garaj şi l-am transformat în sală de curs. În câteva luni mi-am făcut un PFA, iar în 2014 i-am dat drumul.
Laura Matei: Care sunt cursanţii care vă trec frecvent pragul?
Liliana Iamandi: Marea majoritate vin pentru că vor să-şi ocupe puţinul timp liber cu altceva, în afară de privit la televizor sau stat la o bere pe terasă. Aceştia sunt cei mai mulţi, cei care vin strict pentru hobby. În special doamne şi domnişoare care vor să înveţe să-şi facă singure hăinuţele.
Sunt câteva persoane care vin ţintit, care îşi doresc să facă o profesie din asta: fie că vor să acceseze fonduri europene şi au nevoie de o pregătire mai aprofundată, fie că vor să-şi deschidă un mic atelier. Sunt multe persoane care vin din afara Sibiului, dar din mediul rural, unde nu mai există croitori pe sate şi vor să-şi facă un atelier de retuş.
Laura Matei: Printre cursanţi se află şi copii dornici să afle tainele croitoriei?
Liliana Iamandi: Sunt chiar mulţi copii. Acum doi ani am avut un proiect pus la dispoziţia sibienilor de Fundaţia Comunitară. Prin acest proiect am achiziţionat o maşină de brodat computerizată. În vara anului 2016, 130 de copii au venit dimineaţă de dimineaţă şi au învăţat să folosească o astfel de maşină.
Au fost fascinaţi: şi-au scris numele pe tricouri, şi le-au brodat. De aici s-a născut ideea de a face cursuri pentru copii (nu le-am materializat pentru că în toamnă am lucrat în paralel şi în învăţământ). La cursul care va începe în luna mai sunt înscrise 5 fete de liceu.
Laura Matei: Care este perioada în care se desfăşoară aceste cursuri?
Liliana Iamandi: Pentru cine nu ştie foarte bine, este o meserie grea. Poate aţi fost la croitor şi vi se pare că sunt supraevaluate produsele pe care le faceţi pe comandă. Cu siguranţă toate persoanele care vin la curs şi încep să coase devin conştiente că nu e chiar aşa uşor. Meseria nu se învaţă prea uşor.
Chiar şi cursul de 6 luni, de calificare, se rezumă la – să spun aşa – abecedarul şi primele propoziţii din domeniul acesta. Totuşi pentru că 6 luni e o perioadă destul de lungă, lumea mi-a cerut şi un curs mai mic, poate chiar module.
Aşa s-a născut ideea unui curs micuţ şi intensiv, cu strictul necesar, în care doar să utilizezi maşina de cusut, să faci mici reparaţii, nişte tivuri, câteva tehnici de bază de cusut.
Acestea se desfăşoară pe parcursul a 10 şedinţe a câte 4 ore. Acesta este cursul de hobby. Cel de 6 luni are loc de 2 ori pe săptămână, câte 4 ore. Realizăm practic o colecţie. Aşa se materializează cursul, cu un portofoliu în care pe tot parcursul cursului punem tot ce lucrăm.
Postul de lucru este pus la dispoziţia ta complet: ai propria ta maşină de cusut, propriul tău post de călcat.
În curând ne vom muta într-un spaţiu mai mare. Avem un proiect comunitar mai amplu, unde vrem să găzduim câţi mai mulţi makeri din Sibiu.
Laura Matei: Împreună cu copiii dumneavoastră aţi iniţiat un proiect cu care veţi participa anul acesta la maraton. În linii mari despre ce este vorba?
Liliana Iamandi: Este un proiect îndrăzneţ. Un spaţiu închiriat de 600 metri pătraţi în mijlocul Sibiului nu e uşor de susţinut. Vă vom aştepta acolo în curând cu multe ateliere, workshopuri, o sală de cursuri şi de miniconferinţe, spaţii pentru lucrări electronice, de prelucrare a lemnului, de prelucrare a metalului.
Acel spaţiu de croitorie va avea o bibliotecă de peste 400 de cărţi şi reviste care aşteaptă să fie folosite. Maratonul ne ajută să strângem nişte bani cu care să finalizăm amenajările.
Laura Matei: Referitor la cursul pe care îl organizaţi: unde se pot înscrie cursanţii şi pentru ce preţuri?
Liliana Iamandi: Mă puteţi găsi fie pe internet, dacă daţi o căutare pe numele meu cu siguranţă veţi ajunge la un număr de telefon. Pentru cursul de 6 luni costul cursului este de 2000 de lei, în care sunt incluse toate materialele de care ai nevoie. Se achită în rate lunare. Cursul de hobby, cel de 10 şedinţe, costă 600 de lei şi se achită în 2 tranşe.
Laura Matei: Sunt domnii din Sibiu dornici să vină la aceste cursuri?
Liliana Iamandi: Bărbaţi sunt destul de puţini, pentru că Sibiul le oferă şi lor destule activităţi care să le aducă mulţumire. Au fost vreo 6 până acum, chiar acum sunt înscrişi 2. Puţin-puţin ne încurcă pe noi, pentru că fiind numai femei, chiar şi predarea decurge altfel când mă refer în general la confecţii pentru femei. Dar vin şi ei să înveţe, vor şi ei calificare.
E un pic mai bizar când ajung să croiască rochiţă şi se aşteaptă la cămăşi, pantaloni.
Atmosfera e foarte plăcută, sunt oameni care creează ceva în comun.
Laura Matei / Andrea Nagy
Foto: Turnul Sfatului
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.