1 Mai muncitoresc – de la proteste violente la sărbători naționale
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 mai 2018, 11:21
Astãzi este 1 Mai, cunoscutã în întreaga lume drept Ziua Internaționalã a Muncii.
Aceastã zi este sãrbãtoritã, în prezent, în numeroase țãri, inclusiv în România. La noi, însã, puțini se mai gândesc la 1 Mai ca la Ziua Muncii, semnificația ei modernã fiind legatã de turism la mare sau la munte și de petreceri la iarbã verde.
Într-un interviu pentru Radio România, redactorul șef al revistei Magazin Istoric, Dorin Matei, amintește cã avem, de fapt, douã sãrbãtori în aceeași zi:
E o sărbătoare a reînvierii naturii, a reînvierii vegetației, o sărbătoare extrem de veche, care vine de undeva din neolitic, când omul începe să fie agricultor și o sărbătoare care purta numele de ”armindeni”. Se pare că numele vine de la Sf. Ieremia, care este sărbătorit tot la 1 mai. Sf. Ieremia este unul dintre cei 4 mari prooroci ai Vechiului Testament. De unde vine ziua de 1 mai ca sărbătoare a muncii? În ultima parte a secolului al XIX-lea începuse o mișcare puternică a clasei muncitoare pentru a limita ziua de muncă la 8 ore. Au fost mai multe manifestații și greve în Statele Unite, în 1886, în ziua de 1 mai au fost astfel de manifestații pe tot teritoriul Statelor Unite, peste câteva zile, la Chicago, au avut loc ciocniri între populație și demonstranți, aceste ciocniri s-au soldat cu morți de ambele părți. În 1889, la Congresul Internaționalei Socialiste, s-a hotărât ca ziua de 1 Mai să devină Ziua Înternațională a Muncii și peste un an era serbată în acest fel și la noi, în România. (Dorin Matei, redactor șef al revistei Magazin Istoric)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.