Împreunișul-măsurișul oilor, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 mai 2018, 17:02
USAMV Cluj-Napoca și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, vă invită să participați sâmbătă, 5 mai 2018, începând cu ora 10,30, la manifestarea culturală interactivă ÎMPREUNIȘUL – MĂSURIȘUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIȚIONALĂ.
Manifestarea se va desfășura în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului, după următorul program:
Ora 10,30: – Pregătirea magică interactivă a gospodăriei și a staurului măsurișului
– Prezentarea interactivă a unui inventar original de stână montană
– Prezentarea interactivă a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte
– Prezentarea interactivă a instalației de obținere a focului viu
Ora 12,00: – Intrarea turmei de oi în staurul măsurișului, în frunte cu vlojoii îmbrăcați în frunze
– Udarea vlojoilor cu apă
– Începerea mulsului, descrierea inventarului pentru muls și a tehnicilor de muls
Ora 12, 30: – Până la încheierea mulsului – consumarea balmoșului și dans tradițional în curtea gospodăriei
Ora 14, 00: – Încheierea mulsului, explicarea modului de obținere a focului viu, plecarea turmei
Ora 14,30: – Măsurarea laptelui cu carâmbul, discutarea diverselor tehnici transilvănene de măsurare și de repartiție a laptelui
– Închegarea laptelui, discutarea tehnicilor de prelucrare a laptelui de oaie
– Explicarea modului de repartiție a laptelui cu cumpăna
– Dans tradițional
Desfășurarea măsurișului evidențiază preocuparea pentru echitate în interiorul comunității, îmbinând pragmatismul cu practicile de protecție magică a întregului proces. Conștienți de faptul că doar exploatarea laptelui provenit de la un număr mare de animale este rentabilă, țăranii s-au văzut nevoiți să se asocieze, pentru a crea turme de 300-350 de oi și au găsit și metoda prin care fiecare proprietar să primească cota de lapte ce i se cuvine de la oile lui. Astfel, în momentul formării turmei mari (împreuniș), fără miei, la Sângeorz (23 aprilie), se măsura laptele provenit de la fiecare oaie, urmând ca repartizarea între asociați a laptelui turmei în întreg sezonul pastoral (până toamna), să se facă proporțional cu cantitatea de lapte obținută la măsuriș de către fiecare asociat, de la oile sale.
Oile din turma reunită erau mulse complet – cu cel puțin opt ore înainte de măsuriș – de persoane străine de turmă sau legate la ochi, pentru ca toate oile să pornească în competiție cu șanse egale; turma era pășunată apoi departe de sat, timp de cel puțin opt ore, pentru a se omogeniza hrana; când turma revenea pentru măsurarea laptelui, oile erau împărțite proprietarilor, iar aceștia le mulgeau, supravegheați de persoane special desemnate, pentru a fi eliminate fraudele; laptele predat de către fiecare proprietar era măsurat în prezența tuturor asociaților, printr-o tehnică aleasă prin consens, și se hotăra în comun modalitatea de repartiție și ordinea în care se va primi laptele; oile plecau apoi la pășune, unde rămâneau sub cerul liber până în toamnă; asociații petreceau cu mâncare, băutură, muzică și dans.
Intrarea este liberă.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.