Animal de companie: De ce este „călăritul” o problemă la câini?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 mai 2018, 06:00 / actualizat: 3 mai 2018, 9:18
Salut şi bun găsit la o nouă ediţie. Pentru azi m-am gândit să abordez un subiect puţin mai delicat, legat de un comportament mai ciudat al căţeilor. Este vorba despre acel „călărit” sau „coțăit” după cum i se mai spune popular sau „humping” în engleză.
Mulţi câini fac asta, fie că sunt femele sau masculi, tineri sau mai în vârstă, sterilizaţi sau nu. Iar de cele mai multe ori acest comportament le provoacă oamenilor un sentiment inconfortabil mai ales când este vorba de piciorul unor oaspeţi, când se întâmplă în parc cu nistre străini sau în diverse alte situaţii. Uneori este considerat amuzant iar alteori chiar enervant.
Dar ce este de fapt acest „călărit” şi care sunt cauzele acestui comportament problematic?
În primul rând este un comportament sexual normal, cu un rol important în reproducere. Acesta poate deveni problematic în cazurile în care apare în contexte care nu au nimic de a face cu reproducerea: călăritul picioarelor, a jucăriilor, a mobilei sau chiar a altor câini de acelaşi sex.
Un expert internaţional în comportament canin Jean Donaldson, spune că în anumite cazuri poate să fie pur şi simplu vorba de joacă, este ceva ce le face plăcere. Şi aşa cum se joacă de-a vânătoarea se pot juca şi de-a reproducerea. Dar asta nu explică neapărat toate situaţiile în care apare acest „călărit”.
Lore Haug, un veterinar specializat în comportament canin spune că acesta este un semn al agitaţiei crescute, agitaţie care poate apărea în timpul jocului, în curte când trece alt câine pe stradă, câinelui îi este foarte foame şi ştie că primeşte mâncarea în curând sau diverse alte situaţii când căţelul devine nerăbdător.
Pamela Johnson, un dresor atestat, foarte cunoscut spune că a observat câini care aveau acest obicei în timpul orelor de dresaj când căţelul era foarte fericit să lucreze într-un mod pozitiv sau uneori chiar de frustrare dacă lecţia de dresaj era prea dificilă şi acesta nu înţelegea ce trebuie să facă. Un lucru este clar, câinii care au acest obicei o pot face destul de des şi cel mai probabil chiar le face plăcere.
Pentru a opri acest comportament este important să înţelegem când exact apare şi în ce context. Dacă câinele o face pentru a primi atenţia noastră cheia succesului este chiar la noi. În această situaţie trebuie să ne controlăm comportamentul nostru şi să nu reacţionăm în nici un fel când îl vedem pe câine comportându-se în acest fel. Pentru ei şi o simplă ceartă poate să fie considerată atenţie şi astfel dacă îi certăm le întărim fără să vrem acest „călărit”.
Dacă este vorba de piese de mobilier, jucării sau alte obiecte, cel mai bine este să nu-l mai lăsaţi pe câine să ajungă la acestea. Ideea este că patrupedul să nu aibă posibilitatea să-şi exerseze acest comportament nedorit.
Învaţă-ţi câinele un nou comportament sau exersaţi altele mai vechi precum jucatul „tug-of-war” cu o cârpă sau sfoară, aport sau chiar invers puteţi încuraja câinele, prin dresaj pozitiv, să se calmeze. Îi puteţi da ceva de ros sau să apelaţi la diverse tehnici de enrichment precum Kong-ul sau alte dispozitive similare care să-i distragă atenţia şi care încurajează alte comportamente mai potrivite.
În final, ideea principală este să opriţi „călăritul” cât de repede şi să-l înlocuiţi cu un alt comportament din cele enumerate mai sus. Dacă căţelul are posibilitatea să tot practice „călăritul” acest comportament va căpăta o amploare tot mai mare şi în timp va fi mai greu să-l redresaţi.
Atât pentru azi, sper că aceste informaţii să vă ajute să vă înţelegeţi mai bine prietenul patruped şi să-l educaţi astfel încât timpul împreună să fie cât mai frumos. Până data viitoare eu vă doresc să aveți animale cât mai fericite!
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.