3 sibieni participă la cea mai mare competiție internațională de știință, din lume
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 mai 2018, 13:35
Radu Căpriță, Răzvan Dumitru și Alin Herțoiu, trei dintre elevii Colegiului Național Gheorghe Lazăr din Sibiu s-au calificat la faza finală a celei mai mari competiții internaționale de știință din lume, Intel ISEF.
Elevii sibieni au realizat un robot care copiază anatomia artropodelor și funcționează cu un algoritm de inteligență artificială. Competiția este dedicată elevilor de liceu și va avea loc între 13 și 18 mai, în America. În ce constă exact roboțelul lor, ce știe el să fac și dacă mai au la el de lucrat am încercat să aflăm și noi de la cei trei băieți:
Răzvan Dumitru: Proiectul cu care ne-am calificat este un artropod, adică un fel de paianjăn cu șase picioare, care învață singur să meargă. Noi nu îi spune că trebuie să meargă în față, noi îi spune doar că trebuie să parcurgă o distanță față și el învață singur algoritmul de mișcare. Practic el învață singur de la 0 cum să se miște.
Laura Matei: Cum a pornit idea acestui proiect și cum v-ați format voi ca echipă?
Alin Herțoiu: La început în echipă eram doar eu cu Radu și am participat cu un robocar, adică o mașinuță, conectată prin Bluetooth la mai multe concursuri. Mai târziu am construit o dronă cu care am participat anul trecut la Concursul Național de Științã și Tehnologie pentru elevi „ROSEF 20l7”, unde am câștigat locul 1 și ne-am calificat în etapa acestui concurs. Datorită participării la acest concurs am hotărât să ne mărim echipa și așa am ajuns să îl recrutăm pe Răzvan.
Laura Matei: De unde pasiunea pentru a crea drone, roboți și de unde aveți și timpul necesar?
Alin Herțoiu: Mereu este timp, adică mereu ne alocăm timp pentru ceea ce vrem să facem. Este adevărat că și școala ne ocupă timp din program, dar încercăm să ne descurcăm.
Laura Matei: Deoarece ai menționat de școală, aș vrea să vă întreb dacă profesorii sunt mai înțelegători cu voi și dacă ați fost lăsați mai liberi în această perioadă pentru a vă putea dedica mai mult proiectului?
Alin Herțoiu: Da, unii profesorii au înțeles ideea, alți nu…În pricipiu, profesorul nostru coordinator ne-a susținut în acest proiect și a reușit să obțină câteva învoiri, motivări pentru a putea lucra mai mult la roboțel. Profesorii au priceput că noi ne ocupăm cu așa ceva și acest lucru este pasiunea noastră și că ne dorim să progresăm.
Laura Matei: Sunteți în clasa a XI-a și am vrea să știim ce planuri de viitor aveți și dacă vă intenționați să urmați o facultate de inginerie?
Radu Căpriță: Toți trei cam vrem să la Computer Computer Science în Statele Unite ale Americii sau în Canada în cazul meu. Încercăm să dăm la universități cât mai bune, deoarece programa este total diferită și mult mai evoluată comparativ cu programa universitățiilor din România.
Răzvan Dumitru: Cam aceeași idee, adică nu vreau neapărat în America sau în Canada, adică îmi doresc să intru la cea mai bună facultate, unde sunt oamenii cât mai buni, profesori care au cunoștiințe avansate în domeniul cercetării.
Alin Herțoiu: Și din punctul meu de vedere treaba în acest domeniu se rezumă la timpul investit, bani și pasiune.
Laura Matei: La un moment dat ați întâpinat multe dificultăți privind plecarea în America cu acest proiect, între timp ați reușit să le rezolvați? Ați reușit să strângeți banii necesari pentru a pleca?
Radu Căpriță: Da, am reușit să adunăm acea sumă de bani, prin intermediul firmelor care ne-au donat fiecare câte puțin din ce a avut. Cred că am încercat la peste 40 de firme din Sibiu și vreo șase dintre acestea s-au arătat interesate și ne-au sprijinit.
Laura Matei: Acest prototip, acest roboțel a fost trimis deja în competiție, ați primit vreun feedback din partea juriului?
Răzvan Dumitru: Inițial când am trimis proiectul la faza națională, nu am primit foarte mult feedback, decât că nu aveam foarte multe informații legate de cercetare. Proiectul este mai mult bazat pe cercetare, iar noi aveam doar ceva practice. Dar între timp am încercat să avansăm cu prototipul nostru și pe partea de cercetare.
Laura Matei: Dintre profesorii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu care profesor vă este mai apropiat și care vă ajută în realizarea rezuoltattului final al acestui prototip?
Alin Herțoiu: Domnul profesor Ioan Stoia a fost alături de noi cam de pe clasa a IX-a când a văzut interesul nostru pentru așa ceva și a încercat să ne ajute cu tot ce a putut. De multe ori contează să fie acolo cineva, care nu neapărat să se implice în proiect, dar care măcar să te susțină.
Laura Matei: În clasa a IX-a ați creat acea dronă?
Alin Herțoiu: Nu, în clasa a IX-a am creat acel robocar, controlat prin Bluetooth cu care am participat la un concurs organizat de școală, Lazăr Science Day. Mai târziu a urmat acea dronă cu care am fost și în Brazilia iar acum este acest proiect cu care urmează să participăm în America.
Laura Matei: Când urmează să plecați în America și în ce stadiu este acum acel rorbot?
Radu Căpriță: În America urmează să plecăm pe 10 mai 2018 iar robotul este aproape în stadiul de final. Ne-am concentrate mai mult pe cercetare așa cum a spus și Răzvan, dar până va începe concursul și proiectul nostru va fi gata. Mai avem partea de documentație și de prezentare, adică postările, un fel de jurnal tehnic al proiectului și mici retușări.
Laura Matei: Vă este frică de competiție? Știți ceva despre proiectele celorlalți concurenți?
Răzvan Dumitru: Sincer nu știim foarte multe despre proiectele celorlalți participanți, dar nu pot să zică că ne este frică. Din contră suntem mai mult curioși să vedem ce se întâmplă acolo. Cu siguranță că vor fi foarte multe proiecte interesante.
Laura Matei: În afară de dronă și de acel roboțe, ce alte prototipuri ați mai vrea să creați?
Radu Căpriță: După ce ne întoarcem de la acest concurs am vrea să cream un hub de robotică în Sibiu, deoarece aceste activități sunt total ignorate de sistemul de învățământ românesc. Aceste activități sunt doar incluse în educația STEAM, care se concentrează mult pe știință, tehnologie, fizică, matematică. Ideea hub-ului ne-a venit în urma participării la Concursul Național First Challenge de Robotică, unde am văzut că cea mai apreciată echipă din România avea un hub de robotică în curtea Facultății Politehnice din București.
Laura Matei: Sibiu suferă la acest capitol al tehnologiei, al creării acestor prototipuri de roboți și acesta ar fi și motivul pentru care vreți voi să faceți acest hub?
Radu Căpriță: În Sibiu sunt foarte multe firme de tehnologie din ceea ce am observat, dar nu este și un loc de practicare al acestei activități pentru elevii de liceu. Vrem să înfințăm și o asociație prin care să încercăm să obținem mult mai ușor bani pentru că este destul de greu să obține finanțare de la alte asociații, cum ar fi cea a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” sau a Asociației de Fizică. Vrem să ne înfințăm noi asociația noastră și încercăm să obținem finanțare de oriunde.
Laura Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.